Într-un interviu pentru The Telegraph, Sir Richard Dearlove, fost șef al serviciului secret britanic MI6, a declarat că un raport științific publicat săptămâna aceasta de o echipă de cercetători sugerează că pandemia de COVID -19 este rezultatul unui virus respirator ”scăpat” dintr-un laborator din China

Virusul nu a apărut în mod natural, ci a fost creat oameni de știință chinezi

Acest nou studiu, menţionat de către Sir Richard Dearlove, arată că au fost descoperite indicii clare în interiorul secvenței genetice a virusului, părând să sugereze că elementele sale cheie au fost făcute de om și ”inserate”.

Raportul alimentează ideea că statul chinez ar trebui să plătească ”despăgubiri” pentru bilanțul global al deceselor și crizei economice din cauza pandemiei, iar fostul șef al spionilor este citat în publicația britanică spunând că Beijing ar fi făcut efoturi de la începutul pandemiei să ”blocheze” dezbaterile despre originea virusului.

Nu cred că a fost un simplu accident

”Se pune întrebarea, dacă China ar fi să își admită responsabilitatea, va plăti despăgubiri? Cred că va determina fiecare țară din lume să își regândească relația cu China și felul în care comunitatea internațională se comportă cu conducerea Chinei”, a spus Sir Richard Dearlove, care a fost șeful MI6 între 1999 și 2004.

În timp ce se vorbeşte despre Institutul de Virologie Wuhan și despre infamul său expert în coronavirus, Shi Zhengli, o echipă de cercetare indiană a găsit un virus HIV care permite coronavirusului SARS-CoV-2 să intre mai ușor în celulele umane, ceea ce îl face extrem de infecțios. În timp ce raportul respectiv a fost retras, alte studii de la Universitatea Nankai au descoperit o „mutație asemănătoare HIV” în virus.

Sugerând că oamenii de știință din China ar fi putut desfășura experimente clandestine de manipulare de gene pe virușii de la lilieci când virusul a scăpat din cauza fisurilor de securitate, Dearlove a afirmat:

”Este o afacere riscantă, dacă faci o greșeală. Uitați-vă la poveștile  despre încercările conducerii de a bloca orice dezbatere despre originea pandemiei și felul în care oamenii au fost arestați și reduși la tăcere. Nu ar trebui să mai avem nici o îndoială despre situația cu care ne confruntăm”, a mai spus fostul al serviciilor secrete.

Ce le reproşează Sir Richard Dearlove chinezilor

În timp ce s-a abținut să acuze Beijingul că ar fi dat drumul în mod intenționat virusului, Dearlove acuză China în interviu că ar fi acoperit dimensiunile epidemiei şi nu au făcut nimic în acest sens.

”Desigur, chinezii trebuie să se fi gândit că dacă ei trebuie să sufere de pe urma pandemiei, poate nu ar trebui să ne zbatem prea tare să o oprim (pandemia), ca și competitorii noștri să sufere aceleași dezavantaje ca și noi”, a spus fostul șef al MI6.