Evenimentul Zilei > Social > A murit românul care a dus tricolorul pe culmi de glorie! E doliu în întreaga lume!
A murit românul care a dus tricolorul pe culmi de glorie! E doliu în întreaga lume!

A murit românul care a dus tricolorul pe culmi de glorie! E doliu în întreaga lume!

Veste cutremurătoare pentru iubitorii sportului din România și din întreaga lume.

Veste cumplită în Româniași în special pentru alpiniștii din lumea întreagă. Gheorghe Dijmărescu considerat cel mai mare alpinist pe care l-a avut vreodată ţara noastră, a murit la vârsta doar de 59 de ani. El a fost apreciat de toți alpiniștii pentru performanțele sale. Gheorghe Dijmărescu a murit în Statele Unite, din cauza unor probleme de sănătate cu plămânii. Celebrul alpinist român a reușit performanța de a urca de nouă ori pe cel mai înalt vârf din lume, și anume Everest.

“Veste tristă… Românul cu cele mai mari performanţe în alpinism a încetat din viață ”

Cel care a făcut anunțul trist a fost vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor și Pescarilor din Gorj, Claudiu Fiu, pe pagina sa de  Facebook.

“Veste tristă… Românul cu cele mai mari performanţe în alpinism a încetat din viață. Gheorge Dijmărescu un Gorjean născut în Turcineşti a ajuns de nouă ori la rând în punctul geografic cel mai înalt al planetei. Fapt mai puţin întâlnit, într-una din încercări a reuşit să urce singur şi fără echipament special pentru respirare.

 

De alte câteva ori a ajuns pe K2, cel mai dificil munte din lume. Un gorjean cu cetăţenie americană este românul cu cele mai mari realizări în domeniul alpinismului din toate timpurile. Condoleanţe familiei!”, a scris acesta miercuri seară.

Performanță unică

Gheorghe Dijmărescu este unul dintre puținii alpiniști români care a urcat pe Everest. El a plecat în Statele Unite ale Americii, dar a continuat să practice alpinismul.

Gheorghe Dijmărescu s-a născut în comuna Turcinești, județul Gorj. În 1985, a părăsit România trecând Dunărea înot și a ajuns în Iugoslavia. Gheorghe Dijmărescu a fost căsătorit cu Lakhpa Sherpa. Ea era o femeie şerpaş cu o bogată experienţă în cucerirea Everestului, cu care a urcat de mai multe ori pe cea mai înaltă cotă a lumii.

Nemulțumirea celebrului alpinist

Dijmărescu se plângea în 2013 de lipsa de recunoştinţă a oficialităţilor române, într-un interviu.

“Nu mă vait, nu acuz pe nimeni, fiecare face ce poate. Dacă sunt români ce se mândresc că alt român a reuşit să urce muntele Everest de nouă ori consecutiv, atunci primesc aceste simţăminte cu drag. Stresul celor aproape două luni de căţărare este imens, alături de bucuria de a fi viu la întoarcere. De multe ori întoarcerea e mai grea decât urcuşul. Mulţi renunţă pentru că dorinţa de a rămâne în viaţă este mai mare”, mai povestea Gheorghe Dijmărescu, potrivit capital.ro.