Veste cumplită în Româniași în special pentru alpiniștii din lumea întreagă. Gheorghe Dijmărescu considerat cel mai mare alpinist pe care l-a avut vreodată ţara noastră, a murit la vârsta doar de 59 de ani. El a fost apreciat de toți alpiniștii pentru performanțele sale. Gheorghe Dijmărescu a murit în Statele Unite, din cauza unor probleme de sănătate cu plămânii. Celebrul alpinist român a reușit performanța de a urca de nouă ori pe cel mai înalt vârf din lume, și anume Everest.

“Veste tristă… Românul cu cele mai mari performanţe în alpinism a încetat din viață ”

Cel care a făcut anunțul trist a fost vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor și Pescarilor din Gorj, Claudiu Fiu, pe pagina sa de  Facebook.

“Veste tristă… Românul cu cele mai mari performanţe în alpinism a încetat din viață. Gheorge Dijmărescu un Gorjean născut în Turcineşti a ajuns de nouă ori la rând în punctul geografic cel mai înalt al planetei. Fapt mai puţin întâlnit, într-una din încercări a reuşit să urce singur şi fără echipament special pentru respirare.

 

De alte câteva ori a ajuns pe K2, cel mai dificil munte din lume. Un gorjean cu cetăţenie americană este românul cu cele mai mari realizări în domeniul alpinismului din toate timpurile. Condoleanţe familiei!”, a scris acesta miercuri seară.

Performanță unică

Gheorghe Dijmărescu este unul dintre puținii alpiniști români care a urcat pe Everest. El a plecat în Statele Unite ale Americii, dar a continuat să practice alpinismul.

Gheorghe Dijmărescu s-a născut în comuna Turcinești, județul Gorj. În 1985, a părăsit România trecând Dunărea înot și a ajuns în Iugoslavia. Gheorghe Dijmărescu a fost căsătorit cu Lakhpa Sherpa. Ea era o femeie şerpaş cu o bogată experienţă în cucerirea Everestului, cu care a urcat de mai multe ori pe cea mai înaltă cotă a lumii.

Nemulțumirea celebrului alpinist

Dijmărescu se plângea în 2013 de lipsa de recunoştinţă a oficialităţilor române, într-un interviu.

“Nu mă vait, nu acuz pe nimeni, fiecare face ce poate. Dacă sunt români ce se mândresc că alt român a reuşit să urce muntele Everest de nouă ori consecutiv, atunci primesc aceste simţăminte cu drag. Stresul celor aproape două luni de căţărare este imens, alături de bucuria de a fi viu la întoarcere. De multe ori întoarcerea e mai grea decât urcuşul. Mulţi renunţă pentru că dorinţa de a rămâne în viaţă este mai mare”, mai povestea Gheorghe Dijmărescu, potrivit capital.ro.