Persoanele care au această genă sunt cele mai expuse. Pot ajunge de urgență la spital

Persoanele care au această genă sunt cele mai expuse. Pot ajunge de urgență la spital

Concluzii surprinzătoare ieșită la iveală după un studiu.

Cercetătorii din Germania au stabilit că o genă străveche ar putea să stea la baza cazurilor foarte grave de COVID-19. Oamenii care poartă această genă, aproximativ 16% dintre europeni, ar avea cel mai mult de suferit în perioada pandemiei de coronavirus și ar fi expuși riscurilor.

Această genă care ar influența organismul să fie mai slab în lupta cu virusul care a dat lumea peste cap. Ea ar proveni de la omul de Neanderthal, arată studiul oamenilor de știință și este veche de aproximativ 60.000 de ani. Cercetătorii au examinat o secvență de ADN, care a fost asociată cu unele dintre cele mai grave cazuri de COVID-19 și l-a comparat cu secvențe care au fost transmise europenilor și asiaticilor vii de la strămoșii din Neanderthal, conform jurnaliștilor de la CNN.

„A fost moștenită de oamenii moderni”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Riscul este conferit de un segment genomic care este moștenit de la neandertalieni și este prezent la aproximativ 50% din populația Asiei de Sud și aproximativ 16% din oamenii din Europa de astăzi” au declarat cercetătorii Svante Paabo și Hugo Zeberg, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă, într-un studiu publicat în revista Nature.

„Se pare că această variantă genetică a fost moștenită de oamenii moderni de la neanderthalieni atunci când s-au încrucișat cu aproximativ 60.000 de ani în urmă”, a mai afirmat Hugo Zeberg.

Cei care au avut transmisă această genă riscă de trei ori mai mult să sufere de cazuri severe de coronavirus și să ajungă la urgențe pentru a fi ventilați. În timpul studiului, au fost găsite variații similare oamenilor din ziua de azi în ADN-ul unui schelet neanderthalian vechi de 50.000 de ani, din Croația și câteva dintre ele în schelete găsite și în Siberia.

Oamenii din prezent s-au încrucișat cu neanderthalieni și o specie înrudită, cunoscuți ca denisovenii, în urmă cu zeci de mii de ani. Studiile arată că aproximativ 2% din ADN la persoanele de origine europeană și asiatică pot fi urmărite în lanțul genetic până la neandertalieni.