Evenimentul Zilei > Politica > A început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local. Ministrul Mediului anunță o creștere de 15% a bugetului
A început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local. Ministrul Mediului anunță o creștere de 15% a bugetului

A început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local. Ministrul Mediului anunță o creștere de 15% a bugetului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că au început pregătirile pentru programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local. Guvernul vrea scă scoată peste 250.000 de mașini vechi din circulație și să crească numărul de mașini noi.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a spus lui Tanczos Barna, ministrul Mediului, în timpul ședinței de Guvern, că instituția pe care o conduce are timp până săptămâna viitoare să vină cu lămuriri în legătură cu modul în care programul Rabla poate fi continuat și în 2023. Șeful Executivului a adăugat că sunt așteptate și modificări în bine ale programelor dacă este cazul. Barna a declarat că deja a început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local.

Politicianul a spus că în cazul Programului Rabla Clasic, Ministerul Mediului are bani suficienți pentru a asigura o creștere cu 15% a primei de casare. Beneficiarii programului vor duce vechea mașină pentru a fi casată și vor avea posibilitatea să își cumpere una noua. Barna a mai zis că a purtat o serie de discuții cu reprezentații Dacia care l-au asigurat în privința sprijinului pentru bugetul programului.

Mai mulți bani pentru cumpărarea de mașini electrice

Ministrul a adăugat că bugetul în cazul mașinilor electrice va fi majorat. „Conform discuţiilor cu producătorii dee mărci auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate şi o evoluţie predictibilă în timp. Am stabilit cu dânşii acum doi ani, pe patru ani, un program care ajută atât sectorul cât şi cetăţenii în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi”. Barna a subliniat că au fost constatate evoluții pozitive pe piața auto din România în anul 2022.

A crescut numărul de mașini noi înmatriculate, dar și cel autovehiculelor electrice. Ministrul a continuat prin a spune că numărul de mașini second-hand s-a redus pentru prima dată după mulți ani datorită programelor derulate cu ajutorul Administrației Fondului de Mediu. „Parcul auto din România se întinereşte. Am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 25.000 de maşini vechi din circulaţie, cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 26 va fi atinsă”, a declarat Tanczos Barna, potrivit News.ro.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: