Nicolae Ciucă, întâlnire cu directorul executiv al FMI. Premierul laudă dinamica economiei românești. Video

Nicolae Ciucă, întâlnire cu directorul executiv al FMI. Premierul laudă dinamica economiei românești. Video Sursa: Guvernul României

Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Paul Hilbers. În cadrul întâlnirii a fost analizată evoluția economiei României, în contextul crizelor și provocărilor ultimilor ani.

Premierul Nicolae Ciucă a lăudat economia românească în întâlnirea cu delegația FMI, şi spune: „că avem unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european”, deși și deficitul este și el cel mai mare din UE.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu o delegație a Fondului Monetar Internațional, condusă de directorul executiv Paul Hilbers. În cadrul întâlnirii, premierul a arătat că țara noastră a reușit să atingă unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european, înregistrând, în ultimii 20 de ani, o creștere de opt ori a economiei. România a consolidat aceste rezultate inclusiv anul trecut, când creșterea economică de 49 de miliarde de euro a reprezentat echivalentul întregului PIB din 2002”, se arată în comunicatul Guvernului.

România este ţara cu cel mai mare deficit bugetar din UE

Comunicatul transmis de Guvern ignoră faptul că România este și țara cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. Asta înseamnă că veniturile aduse de creșterea economică nu țin pasul cu cheltuielile pe care le face statul român.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, premierul a arătat că țara noastră a reușit să atingă unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european, înregistrând, în ultimii 20 de ani, o creștere de opt ori a economiei. România a consolidat aceste rezultate inclusiv anul trecut, când creșterea economică de 49 de miliarde de euro a reprezentat echivalentul întregului PIB din 2002.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit FMI pentru sprijinul oferit constant, pe parcursul evoluției țării noastre în trecerea de la economia planificată din perioada comunistă la modelul occidental, bazat pe piața liberă, respectând valorile democratice”, transmite Guvernul.

Potrivit comunicatului, în cadrul dialogului, a fost menționată importanța aderării țării noastre la OCDE, ca obiectiv național, după intrarea în NATO și UE, cu accent pe beneficiile pentru mediul de afaceri și de investiții. „Stabilitatea politică generată de actuala coaliție de guvernare și predictibilitatea politicilor fiscale reprezintă două atuuri importante, în contextul interesului tot mai crescut al investitorilor străini pentru România.

Premierul a cerut o mai mare susținere pentru economia Republicii Moldova

Premierul Ciucă a prezentat impactul pozitiv al creșterilor fără precedent din ultimul an, atât în privința absorbției banilor europeni, precum și din perspectiva investițiilor străine directe.

Directorul executiv al FMI, Paul Hilbers, a remarcat consolidarea reputației României în plan european și internațional, prin performanțele economice obținute, reformele asumate, inclusiv în domenii precum politicile de mediu, digitalizare sau aplicarea standardelor din statele mai dezvoltate”, se menționează în comunicat.

Premierul României a cerut o mai mare susținere pentru economia Republicii Moldova. „Guvernul ia toate măsurile necesare pentru a consolida și dezvolta sectorul de afaceri, atât în privința companiilor cu capital românesc, precum și în relația cu investitorii străini. Consolidarea clasei de mijloc va asigura susținerea ritmului de dezvoltare economică și soliditatea economiei românești. Avem perspective bune de creștere, iar deciziile pe care le luăm se bucură de stabilitate politică” se mai arată în comunicatul Guvernului.