Evenimentul Zilei > Politica > Ce se întâmplă cu Legile Educației. Nicolae Ciucă: „Urmează să stabilim în coaliţie calendarul adoptării în Guvern şi Parlament”
Ce se întâmplă cu Legile Educației. Nicolae Ciucă: „Urmează să stabilim în coaliţie calendarul adoptării în Guvern şi Parlament”

Ce se întâmplă cu Legile Educației. Nicolae Ciucă: „Urmează să stabilim în coaliţie calendarul adoptării în Guvern şi Parlament”

Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că proiectele Legilor Educației au fost aprobate de conducerea partidului şi urmează ca în această săptămână să se stabilească calendarul adoptării lor, în condițiile în care „trebuie finalizate până cel târziu la începutul lunii aprilie”.

Nicolae Ciucă a declarat că Legile Educaţiei au fost aprobate în PNL, astfel încât „la viitoarea dezbatere în coaliție să putem susţine proiectele în forma actuală”. Săptămâna aceasta va avea loc o nouă întâlnire în coaliție pentru agrearea unui calendar pentru aprobarea legilor Educației, a declarat Nicolae Ciucă, după ședința Biroului Permanent Național al PNL, într-o conferința de presă.

Proiectele de legi ale Educației sunt realizate de Ligia Deca

Amintim că, în realitate, proiectele de legi ale educației realizate de Ligia Deca de când a preluat mandatul, în urmă cu aproape 4 luni, nu au fost publicate nici până acum. Desecretizarea proiectelor legilor educației a fost cerută la final de săptămână și de PSD, și de USR, precum și printr-o campanie Declic, menționează edupedu.ro.

Mai exact, premierul a anunţat, luni, că proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de conducerea partidului şi urmează ca în această săptămână să aibă loc o întâlnire a coaliţiei de guvernare pentru a se stabili calendarul adoptării lor, în condiţiile în care trebuie finalizate până cel târziu la începutul lunii aprilie.

„În legătură cu Legile Educaţiei, au fost prezentate concluziile la nivelul doamnei ministru şi la nivelul comisiei de specialitate din Partidul Naţional Liberal. Au fost supuse aprobării aceste proiecte, astfel încât la viitoarea dezbatere în coaliţie să putem să susţinem proiectele de lege aşa cum arată ele în forma actuală”, a precizat Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

Calendarul adoptării în Guvern şi Parlament va fi stabilit în coaliţia de guvernare

„În acest sens, sigur, am discutat cu partenerii de coaliţie şi urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire şi să agreăm calendarul prin care Legile Educaţiei să fie aprobate la nivelul Guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere şi aprobare”, a completat Ciucă.

Premierul a amintit că aceste legi sunt jaloane în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: „Legile Educaţiei sunt jaloane în PNRR. Avem obligaţia ca acestea să fie aprobate în timp cât mai scurt. Din punctul meu de vedere, nu mai târziu de sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie să fie aprobate”, a adăugat liderul PNL.

Pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare, decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele.

A fost stabilit și un calendar:

-1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,

-15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil,

-15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ, informează edupedu.ro.