Evenimentul Zilei > International > A fost furată poarta lagărului de la Dachau cu inscripția „Arbeit Macht Frei”
A fost furată poarta lagărului de la Dachau cu inscripția „Arbeit Macht Frei”

A fost furată poarta lagărului de la Dachau cu inscripția „Arbeit Macht Frei”

O poartă din fier forjat care purta celebra inscripție „Arbeit Macht Frei”(Munca te eliberează) a fost furată de la intrarea în lagărul de concentrare de la Dachau, în apropiere de Munchen.

Se bănuiește că furtul, care a fost constatat duminică, a fost operat în noaptea de sâmbătă, între orele 23,45 și 5.45, a explicat poliția bavareză. Hoții au trebuit să escaladeze poarta principală, pentru a ajunge la poarta cu inscripția, care măsura 2 metri pe 1 metru. Prada a fost încărcată într-o mașină, mai spune poliția.

Fostul lagăr, care nu are sisteme de securitate electronice, este totuși supravegheat 24 de ore din 24 de către agenți de pază, iar poliția bănuiește că furtul a fost comis când se schimbau turele.

 Lagărul de la Dachau a fost deschis pe 22 martie 1933, la numai două luni după venirea la putere a lui Hitler. El a servit ca model pentru întreaga „Reșea a morții” pusă la cale de cel de-al treilea Reich. La Dachau și-au pierdut viața peste 41 de mii de oameni.

În decembrie 2009, inscripția metalică originală „Arbeit Macht Frei” a fost furată de pe poarta de la intrarea lagărului de la Auschwitz. Instigatorul furtului, un suedez neonazist de 34 de ani, Anders Hogstrom, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare.