Evenimentul ZileiActualitateA doua țară din UE care intră de vineri în lockdown pentru două săptămâni. Va interveni armata

A doua țară din UE care intră de vineri în lockdown pentru două săptămâni. Va interveni armata

A doua țară din UE care intră de vineri în lockdown pentru două săptămâni. Va interveni armata
Pentru a stopa explozia de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2, guvernul din Slovacia a decis impunerea unui lockdown de două săptămâni. Țara se află într-un mare impas întrucât numărul spitalizărilor a atins un nivel critic, în timp ce rata vaccinării este una scăzută, sub 50%.

Măsurile care intră în vigoare de vineri îi vor viza pe toți, atât pe cei nevaccinați, cât și pe cei vaccinați, a declarat premierul slovac Eduard Heger. În cadrul măsurilor de izolare, oamenii își pot părăsi locuințele doar din anumite motive specifice. Printre acestea se numără cumpărarea de bunuri de primă necesitate, deplasarea la locul de muncă și la școală sau pentru a se vaccina.

Mai mult, persoanele nevaccinate vor trebui să se supună unui test pentru a ajunge la locul de muncă.

De asemenea, până la 1.000 de militari pe zi vor ajuta sectorul sanitar aflat în dificultate să facă față pandemiei.

Ministerul Sănătății a declarat miercuri că numărul infecțiilor zilnice a depășit pentru prima dată 10.000, 10.315 persoane fiind testate pozitiv marți. Este cu peste 1.000 mai mult decât recordul anterior înregistrat vineri.

Cu 13.080 de infecții în ultimele șapte zile la 1 milion de persoane, națiunea de 5,5 milioane de locuitori se confruntă cu cel mai grav val din lume, potrivit Our World In Data.

Președintele Zuzana Caputova a declarat marți că „pierdem bătălia împotriva COVID”.

De luni au fost instituite noi restricții dure pentru nevaccinați

Slovacia a impus de luni noi restricții vizându-i pe cei nevaccinați, cărora li s-a interzis accesul în toate magazinele și centrele comerciale neesențiale. De asemenea, ei nu au voie să participe la niciun eveniment sau adunare publică. De asemenea, li se va cere să se testeze de două ori pe săptămână pentru a merge la muncă, dar guvernul nu a stabilit încă o dată pentru acest lucru.

Cu 3.200 de pacienți COVID-19 spitalizați, ceea ce depășește cu mult nivelul de 3.000 de paturi considerat critic de către Ministerul Sănătății din Slovacia, țara ar putea fi nevoită să ceară ajutor din partea altor țări europene.

Ministerul a declarat că aproape 83% dintre pacienți nu au fost complet vaccinați. La 45,7%, rata de vaccinare din Slovacia este una dintre cele mai scăzute din UE.

În total, Slovacia a înregistrat 631.738 de cazuri de infectare cu virusul și 14.056 de decese, scrie Gândul.

Austria a intrat luni în lockdown pentru trei săptămâni, măsură luată în vederea limitării răspândirii coronavirusului.


Accesează: