Evenimentul Zilei > Actualitate > „A doua pandemie va fi și mai devastatoare”. Liderii lumii, acuzați de nepăsare
„A doua pandemie va fi și mai devastatoare”. Liderii lumii, acuzați de nepăsare

„A doua pandemie va fi și mai devastatoare”. Liderii lumii, acuzați de nepăsare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat duminică 307.930 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record la nivel global.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în India, SUA şi Brazilia, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul OMS. Bilanţul deceselor a crescut cu 5.537 de morţi, ajungând la un total de 917.417.

India a raportat 94.372 de noi cazuri de contaminare, urmată de SUA cu 45.523 de noi infectări şi Brazilia cu 43.718 de noi îmbolnăviri.

În ultimele 24 de ore, SUA şi India au raportat, fiecare, peste 1.000 de noi decese, iar Brazilia a raportat 874 de morţi.

În timp ce omenirea se pregătește pentru al doilea val al pandemiei, un raport al Consiliului Internaţional pentru Monitorizarea Pregătirilor (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB) arată că eşecul colectiv al liderilor politici de a ţine cont de avertismente şi de a se pregăti pentru epidemia de coronavirus a transformat o„lume în pericol” într-o „lume dezordonată”.

GPMB, convocat de Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a ajuns la concluzia că „nu se poate spune că lumea nu a avut ocazia să ia aceste măsuri (…) Au existat numeroase apeluri la acţiuni (…) în ultimul deceniu, dar niciunul nu a produs schimbările necesare’.

Fosta directoare generală a OMS, Gro Harlem Brundtland, care prezidează GPMB, conduce şi o organizaţie independentă de monitorizare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi.

Raportul pe 2019 al GPMB, publicat cu câteva luni înaintea izbucnirii epidemiei în China, afirma că există un pericol real de „pandemie cu răspândire rapidă din cauza unui agent patogen respirator letal” şi avertiza că un astfel de eveniment va face milioane de victime şi va provoca haos în economia mondială.

Raportul de anul acesta, intitulat „O lume în dezordine”, arată că liderii mondiali nu au fost niciodată „avertizaţi dinainte atât de clar privind pericolele unei pandemii devastatoare”, însă nu au reuşit să ia măsurile necesare. Epidemia de COVID-19 a evidenţiat „un eşec colectiv de a lua în serios prevenirea pandemiei, pregătirea şi reacţia şi de a stabili priorităţile în mod corespunzător”.

„Patogenii prosperă în perturbări şi dezordine. COVID-19 a dovedit asta”, subliniază ultimul raport al GPMB, observând că apelul de acum un an către şefii guvernelor de a se implica, de a finanţa pregătirile pentru pandemie, de a întări sistemele sanitare şi de a planifica riscurile financiare a fost trecut cu vederea şi nu s-au făcut progrese suficiente în niciuna din direcţiile de acţiune respective.

„Lipsa de direcţie agravează epidemia actuală, iar dacă nu se învaţă lecţiile COVID-19 şi nu se acţionează conform acestora cu resursele şi angajamentul necesar, următoarea pandemie, care va veni cu siguranţă, va fi şi mai devastatoare”, avertizează autorii.

Sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: