Evenimentul Zilei > Social > A murit Nelu Ploieșteanu. Artistul era grav bolnav de Covid
A murit Nelu Ploieșteanu. Artistul era grav bolnav de Covid

A murit Nelu Ploieșteanu. Artistul era grav bolnav de Covid

Nelu Ploieșteanu a murit! Anunțul a fost făcut chiar de jurnalista Mara Bănică, într-o postare pe Facebook.

A murit Nelu Ploieșteanu. Artistul era grav bolnav de Covid. Decesul a survenit în această noapte, la ora 01:00. Anunțul a fost confirmat de Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, acolo unde artistul era internat în secția ATI.

”Speram să nu primesc niciodată vestea asta… Drum bun, nea Nelu! Să te ierte bunul Dumnezeu și să-ți odihnească sufletul în Rai!”, a scris Mara Bănică pe rețeaua socială.

Vărul artistului a declarat că medicii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş sunt rezervați în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale acestuia. Nelu Ploieșteanu a fost internat la Spitalul Floreasca după ce acesta s-a infectat cu coronavirus. Starea acestuia este extrem de gravă din cauza comorbidităților de care suferă.

Nelu Ploieșteanu se afla în stare gravă. Saturația de oxigen este de 50%.

Internat inițial la Spitalul Floreasca

Artistul, în vârstă de 70 de ani, se afla internat la Spitalul Floreasca din Capitală încă de jumătatea lunii martie, mai exact din data de 13 martie. În tot aceste timp, medicii au fost extrem de rezervați în ceea ce privește evoluția stării sale de sănătate, cu atât mai mult cu cât artistul se confrunta cu probleme mari de sănătate la plămâni dar și la inimă.

Artistul a fost inițial diagnosticat cu COVID-19, a fost internat însă a plecat din spital pe semnătură. La doar câteva zile, a ajuns din noi la spital, de data aceasta în stare gravă, iar medicii au fost nevoiți să îl intubeze deoarece avea o saturație extrem de mică.

”Nea Nelu s-a îmbolnăvit la începutul săptămânii, a fost internat 48 de ore, și cred că făcea parte din categoria bolnavilor ”Toma Necredinciosul”, care a negat virusul și existența lui. De altfel și mie îmi spunea că nu e decât o răceală, motiv pentru care a plecat pe propria semnătură din spital.

Starea lui se agravase, avea nevoie de un Computer Tomograf pentru ca medicii să detecteze cât de grav sunt afectați plămânii, însă Nea Nelu a refuzat. A plecat pe semnătură, a ajuns acasă miercuri seara, starea lui s-a agravat foarte tare, până când saturația de oxigen a ajuns la 50%, practic nu mai putea respira. Atunci au chemat ambulanța și a fost din nou transportat la spital.

Din nefericire a ajuns intubat într-un timp foarte scurt, cu șanse extrem de mici de supraviețuire”, povestea, la acel moment, Mara Bănică, la Antena 3.

Cine a fost Nelu Ploieșteanu

Ion Dumitrache, pe numele de scenă Nelu Ploieșteanu, s-a născut pe 16 decembrie 1980 în comuna prahoveană, Ciorani, într-o familie mare, cu alte șase suflete.

Tatăl său, un interpret pe cinste, era stâlpul familiei și câștiga bani cântând la nunți. Încă de la cinci ani a început viitorul artist să dea târcoale acordeonului tatălui său, dar a cântat cu adevărat abia la 15 ani, la petreceri și aniversări, de nevoie, atunci când tatăl său s-a stins.

Și-a început cariera în satul natal și nu și-a imaginat o secundă că avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din România.

La 17 ani, Ion Dumitrache cânta deja la nunți și purta de fiecare dată același pulover, ros la coate. Și-a jurat atunci câ, într-o zi, va deveni bogat.

A făcut armata 1 an și 4 luni la Brașov și la Timișoara. După armată, în 1970, s-a mutat la București, la o rudă. S-a înscris la școala populară de artă din Capitală și a studiat acordeonul și canto. A cântat 6 luni la acordeon la Teatrul de Revistă, Ion Vasilescu. A cântat apoi la restaurantele Caraiman, Doina, Crama Domnească și Caru cu Bere. Iar între 1990 și 1998 a cântat la Șarpele Roșu și la Perla.

În 1979 a plecat pentru prima dată într-un turneu, în străinătate, cu ansamblul Mugurelul. A cântat în Franța, Belgia, Italia și Olanda. Au urmat apoi alte turnee în Spania și Germania. Ultima plecare a fost în 1996, în Germania.

Pe Nelu Ploieșteanu doar America nu îl știe. De vină a fost distanța foarte mare.

După 1990, a reușit să lanseze 18 albume. Nici nu își mai amintește câte spectacole și turnee a avut.

A avut de multe ori ocazia să rămână în străinătate, dar a refuzat pentru că a vrut ca muzica veche românească să fie cunoscută în România. Le-a cântat multor politicieni, inclusiv lui Silvio Berlusconi, când a venit în România. Dar și lui Nicu Ceaușescu.

Cele mai importante colaborări le-a avut cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache. Cu ei a cunoscut Nelu Ploieșteanu succesul într-ale filmului.