Evenimentul Zilei > Economie > 87% din necesarul de PEȘTE din ROMÂNIA provine din IMPORT
87% din necesarul de PEȘTE din ROMÂNIA provine din IMPORT

87% din necesarul de PEȘTE din ROMÂNIA provine din IMPORT

În România necesarul de pește este susţinut în proporţie de 87% din importuri şi numai 13% din producţie internă. Consumul a scăzut dramatic de la 8,5 kilograme în 1990, la numai 4 kilograme în prezent, a declarat joi Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România - RO-FISH, la un seminar de profil, scrie Agerpres.

"Doar 13% din necesarul intern provine din România şi 87% din import, iar ca să putem să existăm trebuie susţinut domeniul pescăresc pentru că altfel moare. Sunt 6,7 miliarde de euro pentru noua politică europeană în domeniul pescăresc, având ca direcţie principală dezvoltarea acvaculturii, iar din această sumă noi am negociat doar 167 de milioane de euro. Am cerut insistent celor de la MADR, atât pe primul POP (n.r. Programul Operaţional pentru Pescuit) cât şi pe noul program, să participăm activ la susţinerea acestor negocieri, dar suntem cu un pas în urmă tot timpul. Este anormal. Dacă noi nu avem susţinerea băncilor, printr-un parteneriat al Guvernului şi prin programe de ajutorare, aşa cum s-au făcut şi în alte domenii, vom muri. Nu este normal să interzicem existenţa a 15.000 de oameni care sunt nevoiţi să facă braconaj ca să trăiască", a spus Cuzdrioreanu.

Acesta a continuat spunând că după 1990 consumul de carne de peşte a scăzut dramatic în România de la 8,5 – 10 kilograme pe locuitor pe an, la numai 4 kilograme în prezent, iar piaţa internă a peştelui nu poate exista "fără reducerea clară a TVA".

"Consumul de carne de peşte a scăzut dramatic faţă de 1990, de la 8,5 – 10 kg (n.r. pe locuitor/pe an), cu un vârf de 5,2 kilograme, a ajuns acum înspre 4 kilograme. Cer susţinerea Guvernului ca să putem să existăm. În ceea ce priveşte TVA, toate costurile ne scot din competiţie, în condiţiile în care Polonia are 5% şi a avut chiar 3% la peşte. Nu putem să existăm fără reducerea clară a TVA pentru că nu avem nici susţinerea băncilor, iar evaziunea fiscală de import este imensă", a mai adăugat preşedintele organizaţiei RO-Fish.

Potrivit Ministerului Agriculturii, românii consumă între 4 şi 4,5 kilograme de peşte pe an, adică de cinci ori mai puţin decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene, unde consumul mediu anual de peşte este 20 de kilograme pe locuitor.