Controalele au fost efectuate în centre rezidentiale de îngrijire si asistentă pentru persoane dependente, atât din rândul personalului medical si de ingrijire cat si din cadrul persoanelor internate.

După efectuarea acestor controale, DSP București a emis un comunicat de presă pe care-l redăm integral

„În urma actiunii de control, au fost constatate următoarele:

– Au fost identificate 75 de persoane (atat din randul personalului angajat al centrului si cat si din randul beneficiarilor) confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2

– Nu au fost instituite, de catre personalul medico-sanitar si administrativ, toate masurile care sa previna aparitia sau raspandirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfectiei terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spatii special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice).

Au fost recomandate următoarele măsuri:

  1. Respectarea, in continuare, a masurii de limitare a internarilor precum si interzicerea vizitelor apartinatorilor
  2. Supravegherea zilnica, clinica si epidemiologica, atat a beneficiarilor din camin cat si a personalului, cu monitorizarea temperaturii si a simptomtologiei, cu anuntarea telefonica imediata la DSPMB, cu repetarea exsudatelor nazale si faringiene la aparitia simptomelor.
  3. Cohortarea, dupa testare, a suspectilor in saloane/dormitoare si izolarea lor, pana la aflarea rezultatului, cand se va actiona conform metodologiei.
  4. Intensificarea masurilor de curatenie si dezinfectie precum si efectuarea curateniei terminale/dezinfectiei terminale, inclusiv prin nebulizare, atat in saloane/dormitoare cat si in spatiile comune.
  5. Reinstruirea personalului cu privire la obligativitatea purtarii echipamentului de protectie
  6. Actualizarea procedurilor specifice, in conformitate cu metodologia supravegherii infectiei cu COVID-19

Pentru neinstituirea si neaplicarea de catre personalul medico-sanitar si administrativ a masurilor care sa previna aparitia sau raspandirea de boli transmisibile, a fost aplicata amenda contraventionala, persoanei responsabile, conf prevederilor HG nr. 857/2011, in valoare de 20000 lei”, se arată în comunicatul DSP.