5000 de jihadiști antrenați în Orientul Mijlociu bântuie prin Europa. Poliția europeană: este cel mai ridicat nivel de alertă teroristă

5000 de jihadiști antrenați în Orientul Mijlociu bântuie prin Europa. Poliția europeană: este cel mai ridicat nivel de alertă teroristă

Aproximativ 5000 de jihadiști antrenați de către Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL) să ucidă sau să se detoneze s-ar putea afla în acest moment în Europa, avertizează șeful Europol.

”Europa se confruntă cu cel mai ridicat nivel de alertă teroristă din ultimii zece ani”, avertizează britanicul Rob Wainwright, șeful poliției europene. Instituția pe care o conduce are informații care indică faptul că între 3000 și 5000 de cetățeni europeni au aderat la gruparea teroristă Statul Islamic, care i-a pregătit în Orient pentru comiterea unor atentate și i-a trimis înapoi în Europa, relatează telegraph.co.uk.

”Ne putem aștepta ca ISIL sau alte grupări religioase teroriste să comită noi atentate în Europa, scopul principal fiind pierderea unui număr cât mai important de vieți omenești în rândul civililor”, a precizat Wainwright într-un interviu pentru ziarul german Neue Osnabrücker Zeitung.

Britanicul mai spune că nu există dovezi clare că teroriștii s-ar folosi de criza migranților pentru a pătrunde pe teritoriul Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarațiile sale vin la scurt timp după ce au fost făcute publice noi informații legate de arestarea a doi suspecți în Austria care ar putea avea conexiuni cu atentatele din Paris. Procurorii din Salzburg au confirmat în premieră că doi indivizi – un algerian de 28 de ani și un pakistanez de 34 de ani – au pătruns în Europa ca refugiați. De asemenea, autoritățile austriece au anunțat reținerea altor două persoane – un marocan de 25 de ani și un algerian în vârstă de 40 de ani  - aflate în strânsă legătură cu primii arestați.

”Rezultă fără dubii că toți patru sunt membri ISIL”, au precizat procurorii. Primii doi arestați au intrat în Europa prin Grecia, la bordul unei ambarcațiuni în care se mai aflau între 30 și 40 de migranți. Autoritățile grecești i-au reținut 25 de zile pentru investigații, dar apoi le-au permis să-și continue călătoria, motivul acestei decizii nefiind deocamdată clarificat, mai scrie The Telegraph.