Evenimentul Zilei > Social > 40% dintre români cred că tehnologia 5G e nocivă. Ce arată testele de radiaţii
40% dintre români cred că tehnologia 5G e nocivă. Ce arată testele de radiaţii

40% dintre români cred că tehnologia 5G e nocivă. Ce arată testele de radiaţii

Tehnologia 5G este un subiect intens dezbătut la noi. România a fost a treia țară din Europa în care a ajuns tehnologia 5G. Totuși, 35 % dintre români nu cunosc definiția termenului 5G.

40% dintre români cred că tehnologia 5G e nocivă! Tehnologia 5G devenit și motiv de glume, dar și motiv de alarmă printre români. Un studiu publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații arata că 40 % din populație crede că 5G-ul ar avea efecte nocive asupra sănătății.

Mituri urbane: 5G emite radiații. Oficiali: putem urmări în peste 100 de localități nivelul de radiații

În prezent, peste 4 milioane de români trăiesc în localități cu acoperire 5G. Autoritățile reamintesc că putem urmări în peste 100 de localități nivelul de radiații. Datele sunt publice, pe internet.

Nivelul următor după 4G, 5G-ul aduce conexiuni la internet și de 10 ori mai mari ca până acum. Așadar tehnologia ne va permite să facem lucruri care înainte păreau imposibile. Medicii vor putea opera pacienți de la distanță, din orice colț al lumii, prin intermediul unor sisteme digitale. Vom avea mai multe autovehicule autonome, care vor circula pe străzi fără șofer.

40% dintre români cred că tehnologia 5G e nocivă! 35 % dintre români nu cunosc definiția termenului 5G

În 2019, România a fost a treia țară din Europa în care a ajuns tehnologia 5G. Însă în mod paradoxal, 35 % dintre români nu cunosc definiția termenului 5G. 40 % dintre români consideră că autoritățile nu sunt suficient de precaute în introducerea noii rețele. Studiul a fost realizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM: “Are, pe lângă viteză, și capacități de date de 10 ori mai mari decât standardul interior. Oferă un răspuns aproape în timp real al comenzilor transmise prin aceste rețele și o posibilitate de deservire a unui număr de 1 milion de dispozitive pe kilometrul pătrat”.

În România, 5G există în 34 de localități. Însă pentru a extinde această tehnologie la nivel național, frecvențele trebuie scoase la licitație. Lucru imposibil, căci nu avem învă o legislație în domeniu. Două proiecte de lege sunt în lucru la guvern la momentul actual. Unul cuprinde prevederi ale unui memorandum încheiat de România cu Statele Unite care implică măsuri de securitate a informațiilor.

Nu s-a înregistrat nicio depășire a emisiilor în ultimii 10 ani

Unele voci susțin că regulile sunt făcute în așa fel încât să împiedice companiile chineze să investească în această tehnologie în România. Avizul CSAT pentru producătorii echipamentelor la folosirea rețelelor este o altă condiție care ar putea fi introdusă.

“După terminarea licitației, în condițiile în care tot spectrul radio scos la licitație va fi acordat la nivelul sumelor de pornire, bugetul statului va fi în măsură de a încasa 2,5 miliarde de lei”, precizează Bogdan Iana, vicepreședinte ANCOM.

 Toate informațiile referitoare la tehnologia 5G sunt accesibile pe site-ul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Pe platforma online www.monitor-emf.ro, 150 de senzori transmit în timp real măsurătorile câmpurilor electromagnetice din diverse spații publice din 103 localități din țară.

În ultimii 10 ani, nu s-a înregistrat nicio depășire a emisiilor stabilite de instituțiile de sănătate publică. În prezent, doar 4 milioane de români trăiesc în localități cu acoperire 5G, un număr redus în comparație cu alte state europene. Termenul optimist pentru implementarea rețelelor la nivel național este de cel puțin un an.

Sursa: Știrile Pro TV

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.