Primarul din Sacramento, Darrell Steinberg, încearcă să transforme orașul într-un centru de probare a noilor tehnologii, dar aceste testări ridică întrebări cu privire la siguranța publică.

Deoarece Verizon instalează sute de antene în tot orașul, unii părinți își fac griji pentru riscurile la care sunt expuşi. „Nu putem dormi, suntem îngrijorați pentru fetele noastre”, a spus Aaron McMahon. Aaron și Hannah McMahon au o unitate 5G amplasată pe un stâlp chiar lângă casa lor din cartierul Pocket. Își fac griji pentru riscul de a avea cancer sau alte efecte pe termen lung asupra sănătății pentru fiicele lor de șase şi trei ani care trăiesc atât de aproape de un emiţător care emană semnale radio 24 din 24 de ore.

Sacramento a fost unul dintre primele orașe din țară care a achiziționat tehnologia Verizon 5G de mare viteză. Unii spun însă că acest lucru s-a făcut cu puține dezbateri în ceea ce priveşte  instalarea emițătorilor în cartiere. „Ne-au vândut un vis că vom avea un oraș conectat la cel mai modern sistem și nu s-au gândit la oamenii care trebuie să trăiască în mijlocul radiațiilor”, a spus Hannah McMahon.

Spre deosebire de celelalte instalaţii pentru telefoanele celulare tradiționale care se găsesc adesea pe clădiri sau turnuri în afara oraşelor, instalaţiile pentru 5G sunt plasate pe stâlpi în apropierea caselor și întreprinderilor. Peste 600 au fost deja instalate, ceea ce reprezintă doar o mică parte din numărul necesar pentru a oferi acoperire în întreg orașul.

Turnurile pentru 5G reprezintă un pericol pentru sănătate?

Primăria a comandat un studiu independent condus de Jerrold Bushberg, profesor la UC Davis. “Acestea sunt niveluri de expunere foarte mici, iar standardele sunt similare cu cele utilizate în întreaga lume”, a spus profesorul Bushberg.

Profesorul Bushberg spune că turnurile din Sacramento nu prezintă niciun risc pentru sănătate, că au fost testate, de fapt spune că standardul de siguranță este de 50 de ori sub un nivel de “potențial periculos” pentru sănătatea noastră. “Deci, dacă ar trebui să treci peste pragul permis de radiaţii, ar trebui să strângi antena în brațe, ar trebui să urci pe stâlp, să apuci antena”, a spus Bushberg. „Întrucât acestea sunt antene direcționale, energia este concentrată spre orizont. Nu în locul în care oamenii stau”.

Sacramento a lansat prima rețea comercială 5G din lume, dar există un preț de plătit

„Cea mai mare speranță a mea este că peste 20 de ani vom fi sănătoşi şi în siguranţă, dar cea mai mare temere a mea este că nu va fi aşa” , a spus Hannah McMahon. Primăria spune că va asigura respectarea regulilor FCC. Iar Consiliul este de așteptat să adopte 5G săptămâna viitoare, când profesorul Bushberg își va prezenta concluziile, notează CBS.