Evenimentul Zilei > International > 25.000 de refugiați SIRIENI vor fi trimiși în Canada
25.000 de refugiați SIRIENI vor fi trimiși în Canada

25.000 de refugiați SIRIENI vor fi trimiși în Canada

Cei 25.000 de refugiați sirieni pe care Canada s-a angajat să-i primească în schimbul a 1,2 miliarde de dolari, vor fi transportați cu avionul dinspre Iordania, începând cu 1 decembrie.

Anunțul a fost făcut de ambasadorul Canadei la Amman, Bruno Saccomani.  Ambasadorul canadian a declarat, într-o discuție cu premierul iordanian Abdallah Nsour, că Ottawa își va 'onora angajamentul de a primi 25.000 de refugiați sirieni (din taberele de refugiați) din Iordania, Liban și din Turcia, înainte de sfârșitul anului', informează Agerpres, citând AFP.

'Iordania va fi punctul de plecare pentru acești refugiați', ce urmează să fie transportați în Canada cu avionul, a adăugat Saccomani, citat de agenția iordaniană Petra. 'Costul de primire' (a refugiaților) este estimat la 1,2 miliarde de dolari, a adăugat ambasadorul.

'Costurile și alte detalii vor fi dezvăluite marți', a declarat ministrul pentru imigrație canadian, John McCallum, în timpul unei conferințe de presă la Ottawa.

În ultimele zile, mass-media canadiene au afirmat, citând un document confidențial, că guvernul intenționează să transporte 900 de refugiați sirieni pe zi din Iordania spre Montreal și Toronto, începând cu 1 decembrie. Din aceste orașe, refugiații vor fi apoi direcționați spre două baze militare în Ontario și Quebec, sau vor fi găzduiți temporar, potrivit acestui document.

Cu toate acestea, respectivele informații au fost considerate 'depășite' de ministrul canadian al sănătății, Jane Philpott.

Opinia publică din Canada este divizată în ceea ce privește primirea în masă și grabnică de refugiați, 54% dintre canadieni opunându-se acestui lucru, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută.