Evenimentul Zilei > EVZ Special > 23 August 1944. Mesajul istoric al Regelui Mihai I: Ordon Armatei şi chem Poporul să lupte prin orice mijloace şi cu orice sacrificii împotriva dușmanului
23 August 1944. Mesajul istoric al Regelui Mihai I: Ordon Armatei şi chem Poporul să lupte prin orice mijloace şi cu orice sacrificii împotriva dușmanului

23 August 1944. Mesajul istoric al Regelui Mihai I: Ordon Armatei şi chem Poporul să lupte prin orice mijloace şi cu orice sacrificii împotriva dușmanului

Pe 22 iunie 1941, la ora 03:15, România a intrat în al Doilea Război Mondial participând la un atac în Uniunea Sovietică cu forțele Germaniei naziste. Această participare le va aduce românilor o serie de înfrângeri amare și pierderi și mai mari, punând bazele pentru schimbarea pentru totdeauna a sistemului politic al țării.  Pe 23 August 1944, lucrurile se întorceau cu 180 de grade.

Împreună cu Wehrmacht, forțele române au progresat până la malul râului Volga și al Munților Caucaz. Ei au fost cei care au suportat greul loviturii sovietice în timpul „Operațiunii Uranus”, care a vizat Armata a 6-a germană la Stalingrad. Ca urmare a bătăliei decisive din al Doilea Război Mondial, armatele a 3-a și a 4-a române au fost grav afectate, ducând la moartea sau rănirea a peste 160.000 de soldați români.

În cursul retragerii Wehrmacht-ului, forțele române au fost împinse până la propriile granițe, iar țara începea să fie dominată de sentimente anti-germane, pacifiste.

La 23 august 1944, odată cu desfășurarea bătăliei împotriva Armatei Roșii în Moldova și în nord-estul României, Mareșalul Ion Antonescu a fost destituit în cadrul unei lovituri de stat, organizată de Mihai I. Monarhul României a anunțat imediat încetarea ostilităților împotriva URSS și aliații occidentali și, la 31 august, Bucureștiul a primit cu brațele deschise Armata Roșie. România s-a alăturat coaliției anti-Hitler, iar armatele sale participând mai târziu la eliberarea Budapestei și a capitalei cehoslovace, Praga.

Iată Proclamația Regelui Mihai I din 23 August 1944:

ROMÂNI,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu Poporul Meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea Ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu Puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite. Un nou guvern de Uniune Naţională a fost însărcinat să aducă la îndeplinire voinţa hotărâtă a ţării de a încheia pacea cu Naţiunile Unite. România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Din acest moment încetează lupta şi orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum şi starea de război cu Marea Britanie şi Statele Unite. Primiţi pe soldaţii acestor armate cu încredere. Naţiunile ne-au garantat independenţa Ţării şi neamestecul în treburile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost răpită.

Români,

Poporul nostru înţelege să fie stăpân pe soarta sa. Oricine s-ar împotrivi hotărârii noastre libere luate şi care nu atinge drepturile nimănui este un duşman al Neamului nostru. Ordon Armatei şi chem Poporul să lupte prin orice mijloace şi cu orice sacrificii împotriva lui. Toţi cetăţenii să se strângă în jurul Tronului şi al Guvernului pentru salvarea Patriei. Cel care nu va da ascultare guvernului se opune voinţei Poporului şi este un trădător de Ţară.

Români,

Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul Guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor Ţării sunt garantate şi vor fi respectate. Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină.

Români,

De curajul cu care ne vom apăra cu armele în mână independenţa împotriva oricărui atentat la dreptul nostru de a ne hotărî singuri soarta depinde viitorul Ţării noastre. Cu deplină încredere în viitorul Neamului Românesc, să păşim hotărâţi pe drumul înfăptuirii României de mâine, a unei Românii libere, puternice şi fericite.

MIHAI I