21 decembrie 1989, București. Ultima apariție publică a lui Ceaușescu

21 decembrie 1989, București. Ultima apariție publică a lui CeaușescuCeaușescu 1989 . Sursa: Agerpres

21 decembrie 1989, București. Ultima apariție publică a lui Ceaușescu. Cum a eșuat și această ultimă soluție a lui Ceaușescu?

21 decembrie 1989, București. Ultima apariție publică a lui Ceaușescu. Cum a eșuat și această ultimă soluție a lui Ceaușescu?

Ceaușescu se simțea sigur pe București

Nicolae Ceaușescu era din nou în situația de a cădea în lațul pe care îl pregătise pentru Timișoara. Nimeni din anturajul lui nu reușise să îl convingă că trebuia să cedeze.

Se simțea sigur pe București. În mintea lui, credea că va reedita succesul din august 1968, când sprijint tacit de americani, el se ridicase contra invaziei Tratatului de la Varșovia în Cehoslovacia.

Acum, americanii și sovieticii o dăduseră la pace, iar Ceaușescu visa la invazii sovietice de salvare a comunismului, Asta încercase să zică pe 4 decembrie lui Gorbaciov dar primise un Niet!

21 decembrie 1989 - miting eșuat

Nicolae Ceaușescu începe discursul condamnând ce se petrecea la Timișoara după ce aude discursuri aranjate de CI -iștii din fabrici liderilor de sindicate și fruntașilor în muncă. Ei mulțumeau partidului, liderului, pentru viața bună și se desolidarizau de ce făceau frații lor la Timișoara.

Ceaușescu începe să vorbească de mărirea indemnizațiilor, de munca de partid, dar de undeva se aude un vuiet. Se aud țipete, oamenii încep să huiduie, iar Elena speriată zice: „mai dă-le, Nicule, 100 de lei!” Ceaușescu simte pericolul și un securist din anturaj îl cheamă în sediul CC al PCR, azi Ministerul de Interne din Piața Revoluției, atunci Piața Republicii.

21 decembrie - Sergiu Nicolaescu visa la un desant cu TAB-uri de la Ploiești

Multe voci au spus ce era cu acel vuiet și acele zgomoge. Unii au spus că ar fi fost mașini care au pornit ultrasunete și ar fi panicat lumea de la  miting. Tudor Postelnicu spunea că unii manifestanți  aveau țepușe la pancartele cu Ceaușescu pentru a crea busculade.

Sergiu Nicolaescu sperase ca un prieten care comanda o unitate de blindate la Ploiești să vină aproape de Bucufești, iar el cu o blindată să intre în Piață și să arunce grenade defensive care fac zgomote. El își regla armele de vânătoare la acea unitate. De fapt, susține că a și aruncat câteva astfel de grenade, dar că nu a mai apucat să tragă.

Versiuni sunt multe, ideea este că și acest ultim miting ceaușist s-a terminat prost. Ceaușescu a rămas în CC până a doua zi dimineață. În acea noapte se ridică baricada de la Intercontinental de către Dan Iosif și alți revoluționari. Armata trage, Vasile Milea e văzut în ținută de război la trupe. Fusese constrâns să ordone foc cu muniție de război, Ceaușescu își trăia ultima noapte din București și prima din ultimele patru nopți pe care le va mai avea de trăit.