Evenimentul Zilei > Actualitate > 1.000 de pacienți cu boli grave așteaptă noua listă de medicamente. 40 au câștigat procesul cu statul și beneficiază de tratamente cu molecule noi
1.000 de pacienți cu boli grave așteaptă noua listă de medicamente. 40 au câștigat procesul cu statul și beneficiază de tratamente cu molecule noi

1.000 de pacienți cu boli grave așteaptă noua listă de medicamente. 40 au câștigat procesul cu statul și beneficiază de tratamente cu molecule noi

La nivel național, lista de așteptare a pacienților cu patologii grave care speră în tratamente cu molecule noi a depășit 1.000 de persoane. Sătui să mai aștepte reactualizarea listei, 40 de pacienți au câștigat în instanță dreptul la tratamente cu molecule noi.

Potrivit lui Cezar Irimia, șeful Asociației Bolnavilor de Cancer din România, cele 1.000 de persoane care suferă de boli grave ar putea să dea statul în judecată pentru a avea acces la noi tratamente care nu figurează în actuala listă de compensate.

Deja 40 de pacienți bolnavi de cancer au făcut acest lucru și au câștigat 5 procese cu statul beneficiind de o ordonanță preșidințială în baza căreia au acces la tratament, a explicat șeful asociației.

Irimia a mai spus însă că asociația pe care o reprezintă nu se mai poate implica în vreun proces deoarece a fost acuzată că face jocul companiilor farmaceutice.

În acest moment, sunt 280 de bolnavi cu melanom malign care ar avea nevoie de tratament cu molecule noi. Pentru aceștia contează fiecare zi în care lista nouă de medicamente nu se actualizează, a adăugat Irimia.