Editura Evenimentul si Capital

Cum și de ce a publicat Ion Cristoiu, în 1993, știrea despre găina care a născut pui vii

Autor: | | 14 Comentarii | 10429 Vizualizari

Un medic veterinar de la țară a explicat atunci fenomenul, dar nu l-a crezut nimeni. În 2001, BBC vine cu o știre aproape identică și cu aceeași explicație. În sfârșit, românii cred! Azi îl vedeți pe Ion Cristoiu în platourile televiziunilor. E spumos, cu umor, afișează o mină de necunoaștere șmecherească, platoșa dânsului împotriva eventualelor agresivități ale interlocutorilor. Era mult mai dur în urmă cu 23 de ani, pe vremea când aruncase pe piața media „Evenimentul zilei”, dar nu-i lipsea nici atunci umorul.

I-am fost adjunctă aproape cinci ani, alături de Dan Andronic, Mirel Curea, Eugenia Cristea, Gică Voicu, Sorin Tapai, Radu Tudor, Daniel Tomescu, cu toții făcând un ziar ce a adus mari profituri patronilor Mihai Cârciog și Cornel Nistorescu.


FOTO: Ion CristoiuDe-a lungul anilor, mulți jurnaliști din alte redacții sau televiziuni au făcut mereu referire la o știre senzațională, care a făcut deliciul cititorilor la sfârșitul anului 1993, prin ineditul său. Întotdeauna, comentariile colegilor de la „concurență” erau malițioase, iar Ion Cristoiu era criticat pentru că a publicat o asemenea „bazaconie”. Astfel, știrea cu pricina s-a transformat în „legenda găinii care a născut pui vii”!

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Din varii motive, Ion Cristoiu n-a vrut să ofere lămuriri despre această poveste și despre cum a decis să o publice. Astfel, o știre trăsnită (un fonfleu, cum îi ziceam noi pe vremea în care „Evenimentului zilei” i se spunea „Bulina roșie”) a devenit emblematică pentru ziarul care a schimbat fața presei românești. Fiindcă, alături de campanii de presă, de anchete serioase ce au cutremurat instituțiile statului din perioada 1992-1997, de dezvăluiri picante despre politicieni, acest cotidian promova și faptul divers senzațional. De aceea, am să vă povestesc eu, în acest număr aniversar, ce și cum a fost. Să rămână undeva consemnată și demitizarea.

Știrea a sosit de la un corespondent din Moldova, de la școala de presă a lui Daniel Condurache, cel ce conducea Monitorul de Iași. Reporterul relata că, într-o comună de lângă Pașcani, găina unor țărani făcuse două ouă fără coajă, în membrana cărora se zăreau puișorii, și ne asigura că faptul e perfect real, certificat lui de medicul veterinar din localitate. Cam așa suna știrea, dar pentru acuratețe se poate consulta colecția de ziare de la Biblioteca Națională. S-a dezbătut intens subiectul în ședința de sumar. Părea clar un fonfleu. Domnul Cristoiu s-a amuzat terbil și a decis să publice știrea, spunându-ne că, dacă ea a stârnit atâta dezbatere între noi, și cititorii o vor comenta aprins și vor râde ca și noi. Că n-o fi nimeni nebun să creadă sută la sută știrile astea diverse!

Cam asta era optica pentru știrea senzaționalistă, provenită fie din țară, fie preluată din presa străină. Tot Ion Cristoiu i-a dat și titlu și a pus-o pe prima pagină. Efectul a fost devastator a doua zi! Românii au râs, s-au amuzat, n-au crezut- o, evident. Însă confrații din presă au avut grijă să scrie zeci de editoriale și articole, împănate cu invective la adresa ziarului care vindea atunci peste 600.000 de exemplare zilnic, dar mai ales la adresa lui Cristoiu. Ce mai, i se dusese buhul cu găina asta!

După câteva zile, agasat de faptul că e făcut mincinos, maestrul i-a cerut lui Daniel Tomescu (el avea în subordine corespondenții EVZ) să-i ceară autorului știrii, Cătălin Ștefănescu, să ia o declarație medicului din sat sau altui specialist veterinar, care să explice fenomenul. Mi-aduc aminte că, vreme de vreo săptămână, zi de zi, Ion Cristoiu îl intreba pe Daniel dacă a venit textul de la corespondent. Și într-o zi a venit! Cu tot cu numele medicului veterinar care explica anomalia și admitea că e posibil să se spună despre o găină că a născut pui vii. În mare, ideea specialistului era că oul rămânea în interiorul găinii, în cloacă, și acolo se dezvolta embrionul până ce era eliminat într- o membrană gelatinoasă. Evident, un asemenea pui nu trăia. El, însă, mititelul, a trăit împreună cu fratele său, alt avorton, în memoria colectivă grație lui Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu, răzbunat. BBC anunță: o găină a născut un pui viu!

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate