Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum și de ce a publicat Ion Cristoiu, în 1993, știrea despre găina care a născut pui vii
Cum și de ce a publicat Ion Cristoiu, în 1993, știrea despre găina care a născut pui vii

Cum și de ce a publicat Ion Cristoiu, în 1993, știrea despre găina care a născut pui vii

Un medic veterinar de la țară a explicat atunci fenomenul, dar nu l-a crezut nimeni. În 2001, BBC vine cu o știre aproape identică și cu aceeași explicație. În sfârșit, românii cred!

Azi îl vedeți pe Ion Cristoiu în platourile televiziunilor. E spumos, cu umor, afișează o mină de necunoaștere șmecherească, platoșa dânsului împotriva eventualelor agresivități ale interlocutorilor. Era mult mai dur în urmă cu 23 de ani, pe vremea când aruncase pe piața media „Evenimentul zilei”, dar nu-i lipsea nici atunci umorul. I-am fost adjunctă aproape cinci ani, alături de Dan Andronic, Mirel Curea, Eugenia Cristea, Gică Voicu, Sorin Tapai, Radu Tudor, Daniel Tomescu, cu toții făcând un ziar ce a adus mari profituri patronilor Mihai Cârciog și Cornel Nistorescu.


FOTO: Ion CristoiuDe-a lungul anilor, mulți jurnaliști din alte redacții sau televiziuni au făcut mereu referire la o știre senzațională, care a făcut deliciul cititorilor la sfârșitul anului 1993, prin ineditul său. Întotdeauna, comentariile colegilor de la „concurență” erau malițioase, iar Ion Cristoiu era criticat pentru că a publicat o asemenea „bazaconie”. Astfel, știrea cu pricina s-a transformat în „legenda găinii care a născut pui vii”!

Din varii motive, Ion Cristoiu n-a vrut să ofere lămuriri despre această poveste și despre cum a decis să o publice. Astfel, o știre trăsnită (un fonfleu, cum îi ziceam noi pe vremea în care „Evenimentului zilei” i se spunea „Bulina roșie”) a devenit emblematică pentru ziarul care a schimbat fața presei românești. Fiindcă, alături de campanii de presă, de anchete serioase ce au cutremurat instituțiile statului din perioada 1992-1997, de dezvăluiri picante despre politicieni, acest cotidian promova și faptul divers senzațional. De aceea, am să vă povestesc eu, în acest număr aniversar, ce și cum a fost. Să rămână undeva consemnată și demitizarea.

Știrea a sosit de la un corespondent din Moldova, de la școala de presă a lui Daniel Condurache, cel ce conducea Monitorul de Iași. Reporterul relata că, într-o comună, găina unor țărani făcuse două ouă fără coajă, în membrana cărora se zăreau puișorii, și ne asigura că faptul e perfect real, certificat lui de medicul veterinar din localitate. Cam așa suna știrea, dar pentru acuratețe se poate consulta colecția de ziare de la Biblioteca Națională. S-a dezbătut intens subiectul în ședința de sumar. Părea clar un fonfleu. Domnul Cristoiu s-a amuzat terbil și a decis să publice știrea, spunându-ne că, dacă ea a stârnit atâta dezbatere între noi, și cititorii o vor comenta aprins și vor râde ca și noi. Că n-o fi nimeni nebun să creadă sută la sută știrile astea diverse!

Cam asta era optica pentru știrea senzaționalistă, provenită fie din țară, fie preluată din presa străină. Tot Ion Cristoiu i-a dat și titlu și a pus-o pe prima pagină. Efectul a fost devastator a doua zi! Românii au râs, s-au amuzat, n-au crezut- o, evident. Însă confrații din presă au avut grijă să scrie zeci de editoriale și articole, împănate cu invective la adresa ziarului care vindea atunci peste 600.000 de exemplare zilnic, dar mai ales la adresa lui Cristoiu. Ce mai, i se dusese buhul cu găina asta!

După câteva zile, agasat de faptul că e făcut mincinos, maestrul i-a cerut lui Daniel Tomescu (el avea în subordine corespondenții EVZ) să-i ceară autorului știrii, Cătălin Ștefănescu, să ia o declarație medicului din sat sau altui specialist veterinar, care să explice fenomenul. Mi-aduc aminte că, vreme de vreo săptămână, zi de zi, Ion Cristoiu îl intreba pe Daniel dacă a venit textul de la corespondent. Și într-o zi a venit! Cu tot cu numele medicului veterinar care explica anomalia și admitea că e posibil să se spună despre o găină că a născut pui vii. În mare, ideea specialistului era că oul rămânea în interiorul găinii, în cloacă, și acolo se dezvolta embrionul până ce era eliminat într- o membrană gelatinoasă. Evident, un asemenea pui nu trăia. El, însă, mititelul, a trăit împreună cu fratele său, alt avorton, în memoria colectivă grație lui Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu, răzbunat. BBC anunță: o găină a născut un pui viu!

După 18 ani, un mit manipulatoriu de presă se destramă! Ion Cristoiu nu mai poate fi luat în râs pentru că a publicat știrea senzațională în ziarul „Evenimentul zilei” al anilor '90. În 2011, jurnaliștii celebrului post englez BBC, spre deosebire de confraţii noştri din presă, au crezut în explicaţiile specialiştilor lor şi au tramsmis ştirea pe fluxul principal: O găină a născut un pui viu! Reproduc textul preluat de ziare.com:

„O găină răstoarnă toate cunoștintele noastre despre lume și viață: în loc să depună un ou, a reușit să dea naștere unui pui. S-a întâmplat în Welimada, un oraș din Sri Lanka.

Puiul a supraviețuit, însă găina, trecută prin chinurile nașterii, a murit din cauza rănilor interne, relatează BBC.

Explicația a fost găsită: în loc să fie expulzat și să treacă prin perioada de incubație în mediul exterior, oul a rămas în interior timp de 21 de zile și puiul a ieșit din ou în interioul păsării. Puiul este sănătos și bine dezvoltat.

PR Yapa, șeful agenției veterinare guvernamentale, a recunoscut că nu a mai văzut așa ceva în viața lui. El a studiat post-mortem găina și a decoperit că oul fertilizat s-a dezvoltat în corpul găinii până când puiul a eclozat. Putem aprecia că acum avem răspunsul la întrebarea: „Cine a fost primul: oul sau găina?”. Mitul a fost spulberat Cotidianul „Evenimentul zilei” a fost până acum, la noi în țară cel puțin, singura publicație ce a menționat existența unui astfel de fenomen. Publicația condusă la acea vreme de Ion Cristoiu a rămas în analele presei românești cu articolul despre găina care a născut pui vii, apărut în numărul 390, din 2 octombrie 1993. Potrivit articolului din „Evenimentul zilei”, semnat de Cătălin Ștefănescu, „marți, 28 septembrie a.c., în curtea gospodinei Sevastita M., aflată în strada Vatra din Pașcani, județul Iași, s-a întâmplat un miracol: o găină a născut doi pui vii, unul fără un picior și altul fără o aripă”. „Evenimentul zilei” relata și că găina fusese programată pentru tăiere din cauză că nu ouase în ultimele 3 luni, dar când a văzut minunea, bătrâna s-a hotărât să cruțe pasărea. După apariția materialului, ziarele „România libera”, „Ora” și „România Mare” au acuzat „Evenimentul zilei” de minciună.

Explicațiile autorului știrii care a făcut istorie!

Cătălin Ștefănescu povestește: „Am citit povestea ta despre găina mea. Ce nu se știe, sau se știe dar nu se scrie, este faptul că în locația despre care eu am scris la acea vreme a murit ulterior un om. Chiar stăpâna găinii, stresată de toate televiziunile și toate ziarele care o asaltau să o întrebe cum e cu găina ei care a născut pui vii. Era o bătrânică simplă, nevinovată. Găina despre care s-a făcut vorbire chiar a existat. E foarte adevărat că nu putea să elimine ouăle și era ajutată cu mâna. Treaba cu membrana și cu puii aproape formați e reală. E la fel de real faptul că titlul știrii mele m-a șocat și pe mine când l-am văzut pe prima pagină a EVZ. Ce-a ieșit după aceea a ramas în istoria presei postdecembriste și am convingerea că nu peste mult timp va ajunge în cursurile profesorilor de la facultatea de jurnalism. Ca exemplu pozitiv sau negativ. Depinde din ce unghi privești problema”.