Ilie făcea furori în „Sportul Alb”, fusese poreclit „Nasty” și făcea deliciul publicului, datorită loviturilor imprevizibile pe care le folosea la fileu, dar și datorită stilului rebel.

Două titluri la turnee de Mare Șlem

Năstase era un coșmar pentru arbitri, cărora le scotea peri albi din cauza protestelor vehemente. La puțin timp, în epocă avea să-și facă apariția o altă mare figură a tenisului mondial, americanul John McEnroe, un alt sportiv care accepta cu greu deciziile ce nu-i erau favorabile. Ilie Năstase este cel mai cunoscut român, alături de Nadia Comăneci, Gică Hagi și, mai nou, Simona Halep. „Nasty” a câștigat US Open, în 1972, și Roland Garros, în 1973. De asemenea, a evoluat în două finale de la Wimbledon, în 1972 și 1976, dar a ratat de fiecare dată ocazia de-a pune mâna pe trofeu.

Coleg de generație cu Ion Țiriac, Năstase a jucat alături de actualul multimiliardar trei finale de Cupa Davis. România a pierdut însă de fiecare dată, în fața reprezentativei din SUA, în 1969 (0-5), 1971 (2-3) și 1972 (2-3). Ilie Năstase a adunat din tenis 2.076.761 de dolari, într-o perioadă în care premiile erau mult mai mici decât în prezent.

Prieten cu Albert de Monaco și Donald Trump

A participat la sute de turnee demonstrative, a jucat alături de capete încoronate, a legat o relație de prietenie cu Albert al II-lea, Prințul de Monaco și a participat la multe turnee organizate de Donald Trump, în perioada în care actualul președinte al SUA era antreprenor.

Năstase a candidat la algerile pentru Primăria Generală a Capitalei, în 1996, a fost învins de Victor Ciorbea, ulterior a devenit senator și s-a retras din politică în 2016. În ultimii ani, Ilie a provocat scandaluri care au atras interesul opiniei publice. Anul trecut, din postura de căpitan-nejucător al naționalei de Fed Cup, a fost dat afară de pe arena din Constanța, acolo unde se disputa partida România – Marea Britanie. „Nasty” le-a înjurat pe Johanna Konta și pe Anne Keothavong și s-a ales cu o suspendare din partea Federației Internaționale. În această primăvară a fost prins băut la volan și s-a ales cu permisul suspendat și dosar penal. La câteva ore, a apărut o altă problemă. Fostul tensimen a fost prins conducând un scuter, fără permis, și încălcând mai multe reguli de circulație.

A ironizat-o de mai multe ori pe Serena Williams

În ultima perioadă, Năstase a început un conflict de la distanță cu Serena Williams. După ce a fost acuzat că a făcut un comentariu nepotrivit atunci când s-a referit la copilul tenismenei, Ilie a declarat pentru EVZ că americanca s-ar dopa, dar nu este controlată.

„Rusia are o imagine afectată pe plan sportiv, din cauza dopajului, dar e cam sigură treaba și la Serena Williams. Nu vedeți cum arată? Oricum, pe americani nu prea îi controlează nimeni când vine vorba de dopaj.”

Anul trecut, cel mai mare tensimen român s-a despărțit de Brigitte Sfăt, iar divorțul și acuzațiile reciproce au fost tocate de presa mondenă.