Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua de 29 noiembrie se vrea liberă! Vor avea bugetarii parte de o mini vacanță?
Ziua de 29 noiembrie se vrea liberă! Vor avea bugetarii parte de o mini vacanță?

Ziua de 29 noiembrie se vrea liberă! Vor avea bugetarii parte de o mini vacanță?

Autoritățile au decis ca 30 noiembrie și 1 decembrie să fie libere pentru bugetari, însă ele pică în acest an în zilele de marți și miercuri. De obicei, atunci când se întâmplă acest lucru, autoritățile creează o punte între weekend și zilele libere. Raluca Turcan vrea să ofere o mini vacanță românilor.

Conform Codului Muncii, autoritățile au decis ca zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie să intre pe lista liberelor primite de bugetari pe parcursul anului. În acest an, ele pică în zilele de marți și miercuri ale săptămânii, așa că se propune o punte peste ziua de luni, 29 noiembrie.

Joi, Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a inițiat un proiect de hotărâre de guvern pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie, să fie nelucrătoare anul acesta. Prin proiectul inițiat de oficial, bugetarii și elevii vor avea parte de o mini vacanță.

„Având în vedere că zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile libere stabilite prin Codul Muncii și că în acest an cele 2 zile pică în zilele de marți și miercuri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a transmis in avizare externa proiectul de HG pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie 2021, să fie nelucrătoare”, potrivit comunicatului Ministerului Muncii.

Hotărârea nu a fost adoptată încă. Proiectul depus de Raluca Turcan va trebui să obțină toate avizele necesare, apoi să fie adoptat în ședința de guvern. Dacă proiectul va fi aprobat, românii se vor bucura de o mini vacanță care va începe pe 27 noiembrie și se va termina pe 2 decembrie.

Zilele libere ar veni ca un cadou pentru elevi, care vor intra curând în vacanța de iarnă. Conform programei, preșcolarii și elevii din ciclul primar vor intra în vacanță pe 23 decembrie 2021 și vor reveni la școală pe 9 ianuarie 2022. Nu la fel de norocoși sunt și elevii de gimnaziu, liceu și postliceală. Ei intră în vacanță tot pe 23 decembrie 2022, însă se întorc în bănci mult mai repede decât colegii lor mai mici. Cursurile pentru aceștia vor fi reluate pe 2 ianuarie 2022.

Această vacanță ar fi trebui să fie cea intersemestrială, însă decalarea celui de-al doilea nu mai permite acest lucru. Următoarea vacanță a elevilor este cea de primăvară, care include Paștele, și Ziua Muncii.