Evenimentul Zilei > Social > Veste alarmantă pentru șomeri. Anumite persoane pot să nu primească indemnizația. Care sunt acestea
Veste alarmantă pentru șomeri. Anumite persoane pot să nu primească indemnizația. Care sunt acestea

Veste alarmantă pentru șomeri. Anumite persoane pot să nu primească indemnizația. Care sunt acestea

Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii şi Protecţiei Sociale, a anunțat că prin Ordin de ministru, în cel mai scurt timp, vor fi făcute clarificările necesare astfel încât artiştii să nu fie în situaţia de a nu primi indemnizaţia de şomaj.

Potrivit unui comunicat dat de Ministerului Muncii, Raluca Turcan s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans – MUZE, pentru a discuta despre procedura de acordare a indemnizaţiei de şomaj în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 în ceea ce priveşte contractele pe drepturi de autor.

„Guvernul a reintrodus ca formă de sprijin acordarea indemnizaţiei de şomaj, de 75% din salariul mediu brut, pentru angajaţii şi persoanele care realizează venituri din drepturi de autor şi conexe şi care sunt afectaţi de restricţiile impuse de pandemie. O organizaţie neguvernamentală care reprezintă artiştii ne-a atras atenţia că în cazul contractelor pe drepturi de autor există situaţii foarte diferite, specifice activităţii artiştilor, şi pentru că nu sunt toate prevăzute în formularul de cerere, există riscul ca anumite persoane să nu primească indemnizaţia de şomaj. Pentru a evita astfel de situaţii, prin Ordin de ministru vom face clarificările necesare în cel mai scurt timp”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Conform sursei citate, în modelul actual de cerere pentru acordarea indemnizaţiei, referirea la valabilitatea contractului pe drepturi de autor nu acoperă toate situaţiile existente în practică, iar procedura de acordare a indemnizaţiei de şomaj va fi adaptată pentru a le acoperi pe toate.

Și pensiile și salariile sunt în pericol

Bani pentru pensii și salarii vor exista până la sfârșitul acestui an, promite ministrul interimar al finanțelor, Dan Vîlceanu, în pofida tuturor specaluațiilor din ultimele zile. S-a ajuns să se facă colectă din fondurile de rezervă ale ministerelor.

„Întotdeauna se găsesc soluții pentru a plăti pensiile și salariile. Nu se pune problema, vor fi plătite pensiile și salariile. (…) În condițiile în care nu putem face o rectificare bugetară, pentru că acest guvern nu poate emite o ordonanță de urgență, vom găsi o soluție. (…) Deja am dat o circulară la toate ministerele să vedem ce sume au în fondurile de rezervă”, a declarat Vîlceanu la Digi24.