Editura Evenimentul si Capital

Cine a fost ZIGZAG, escrocul britanic căruia nu i s-a dat voie să-l OMOARE pe HITLER

Eddie Chapman era hotărât să-l omoare pe Hitler
Autor: | | 1 Comentarii | 2162 Vizualizari

Înainte de cel de Al Doilea Război Mondial, Eddie Chapman era un escroc sadea şi un specialist de elită în spargerea seifurilor. El s-a oferit să-l ucidă pe Hitler, aruncându-se în aer în preajma sa, dar autorităţile britanice nu au fost de acord.

Chapman fusese arestat în Scoţia, dar, fiind eliberat pe cauţiune, a fugit. A fost prins din nou şi încarcerat în Insulele Channel, din Jersey, unde avea de ispăşit o pedeapsă de 15 ani. Primul an de război l-a prins în închisoare.

Cand naziştii au invadat Insulele Channel în iunie 1940, Chapman a fost recrutat de către serviciile secrete militare germane care l-au specializat în acte de sabotaj. După instruire, nemţii l-au trimis, în decembrie 1941, în misiune în Marea Britanie.

Imediat ce a ajuns acasă, Chapman s-a dus la serviciile secrete britanice cărora le-a povestit totul despre misiunea sa. Pentru a nu-i distruge acoperirea, MI5 a înscenat un act de sabotaj asupra ţintei impuse de nazişti lui Chapman, o fabrică de avioane din Hatfield, Hertfordshire. Pentru faptele sale "eroice", nemţii i-au acordat Crucea de Fier, transformându-l în singurul englez decorat de nemţi de la războiul franco-prusac.

Celor de la MI5, tânărul de doar 27 de ani le-a spus că este interesat să se întoarca în Germania ca agent dublu şi că vrea să-l ucidă pe Hitler în timpul unei reuniuni naziste.

În documentele secrete din timpul razboiului se află şi o conversaţie între Chapman şi ofiţerul britanic Ronnie Reed.

Reed l-a avertizat pe Chapman ca orice tentativă la viaţa lui Hitler echivalează cu sinuciderea. "Chiar dacă reuşeşti sau nu, vei fi lichidat pe loc", i-a spus ofiţerul. Chapman i-a replicat: "da, dar ce mod de a muri!".

Potrivit dosarelor din arhive, Chapman i-a spus lui Reed că superiorul său german, un ofiţer pe care îl cunoştea ca pe "dr. Graumann", îi promisese că-l va lua la reuniunea naziştilor daca îşi va duce la bun sfârşit misiunea în Marea Britanie şi că-i va asigura un în apropierea Fürherului.

"Ei cred că sunt pro-nazist şi mai cred că dr. Graumann îşi va ţine promisiunea. Apoi, îl voi ucide pe Hitler... Având în vedere cunoştinţele mele în materie de explozibil, ar trebui să fie un plan foarte simplu", l-a asigurat Chapman pe Reed.

Ofiţerul britanic le-a spus superiorilor săi de la MI5 despre oferta lui Chapman, căruia îi dăduse numele de cod Zigzag. "El crede că nu există o cale mai bună să părăsească lumea asta decât printr-un gest care să-i asigure un loc de cinste în istoria universală".

Oferta de asasinat asupra lui Hitler a fost refuzată, din motive care nu sunt clare.

Istoricul britanic M.R.D. Foot este de părere că au existat mai mulţi factori care au dus la refuzarea planului, inclusiv politica britanicilor care nu agreau uciderea şefilor de stat, sau o lipsa de încredere în Chapman.

"SOE (Brigada de Operaţiuni Speciale) a mai avut un plan de asasinare a lui Hitler în 1944, însă şi acest plan a fost refuzat. Fie din cauză că se credea că este imposibil ca un agent înarmat să ajungă în preajma lui Hitler, fie că se credea că Fürherul era mai util viu decât mort, mai ales ca strategiile sale devenisera în mod clar haotice", a declarat Foot.

Chapman a fost graţiat, după război, de pedeapsa pe care o primise ca infractor. A murit în 1997, la 83 de ani.

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI