Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, procurorul Cecilia Iana, trei persoane au fost reţinute pentru şantaj, în prezent există cinci plângeri la dosar şi cinci părţi vătămate, dar cercetările continuă, transmite Mediafax. Cei reţinuţi vor fi prezentaţi, sâmbătă, instanţei, cu propunere de arestare preventivă. Cei reţinuţi sunt directorul publicaţiei "Atac de Buzău", Florin Paraschivescu, soţia acestuia, Oana Galanton, responsabilă cu publicitatea în săptămânalul buzoian, şi Doru Iuga, redactor al publicaţiei.

Șantaj prin presă

Săptămânalul "Atac de Buzău" a apărut pe piaţa media buzoiană în urmă cu peste un an, iar de atunci s-a făcut remarcat prin mai multe materiale defăimătoare la adresa oamenilor de afaceri şi a primarilor din localităţile judeţului. În tot acest timp, potrivit unor surse judiciare, plângeri ar fi fost formulate de primari care ar fi fost nevoiţi să plătească diverse sume de bani pentru a nu deveni subiect în paginile săptămânalului. Printre cei care ar fi depus plângere împotriva lui Paraschivescu s-ar număra primarul din Poşta Câlnău, Sorin Munteanu, primarul oraşului Nehoiu, Florentin Lungu, primarul comunei Berca, Valeriu Marcu, fostul deputat Marian Ghiveciu, dar şi oameni de afaceri. Dosarul este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău.

Printre cei de la care Florin Paraschivescu ar fi încercat să obţină bani se numără şi proprietarul Grup Romet Buzău, Constantin Toma.

Afirmații neadevărate

El a declarat pentru Mediafax că de mai multe ori a fost sunat personal de Paraschivescu şi a primit mesaje prin intermediul a diverse persoane pentru a se întâlni cu acesta în vederea încheierii unui contract de publicitate. Pentru că a refuzat, numele lui Constantin Toma a apărut în diverse articole defăimătoare din săptămânalul buzoian.

"Am fost sunat de mai multe ori de acest individ pentru a mă întâlni cu el. Am refuzat acest lucru şi de atunci au început să apară despre mine anumite materiale defăimătoare, scrise într-o manieră mizerabilă despre care nu credeam că este posibil să vadă lumina tiparului. Sunt fost proprietar de ziar, însă eu nu credeam că aşa ceva este posibil", a declarat omul de afaceri Constantin Toma.

Șantajist recidivist

Directorul publicaţiei "Atac de Buzău", Florin Paraschivescu, nu este pentru prima dată într-o astfel de situaţie. În calitate de director al publicaţiei "Atac la persoană", împreună cu trei angajaţi, a fost reţinut în urmă cu trei ani de poliţişti în curtea Universităţii Bioterra după ce ar fi primit bani de la rectorul acesteia, Ioan Nicolae, pentru a nu da publicităţii imagini cu distrugerea unor documente în curtea universităţii.

De altfel, informaţii despre preocupările lui Florin Paraschivescu au apărut în urmă cu două săptămâni când, potrivit presei, preşedintele PSD Sector 5 din Capitală, Cristian Rizea, a depus o plângere pentru şantaj împotriva lui. Paraschivescu i-ar fi cerut lui Rizea 10.000 de lei lunar pentru ca publicaţia "Atac la Persoană", care apare în Bucureşti, să nu publice materiale denigratoare la adresa sa.

Angajatul lui Diaconescu, din nou reținut

Alături de Florin Paraschivescu anchetatorii l-au reţinut şi pe Doru Iuga, redactor al publicaţiei. Iuga este un fost jurnalist de televiziune şi fost director al postului OTV condus de Dan Diaconescu, care a fost implicat într-un scandal sexual.

În mai 2013, fostul director al postului OTV Doru Iuga a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 2 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Termenul de încercare al pedepsei dispuse în cazul lui Iuga a fost de patru ani, instanţa stabilind totodată interzicerea unor drepturi civile ale acestuia timp de 10 ani, respectiv acelea de a fi ales în funcţii publice, de a ocupa o funcţie publică, de a deţine drepturi părinteşti şi de a fi tutore sau curator.

În acest dosar, fostul director al OTV a stat în arest preventiv timp de 10 luni, fiind eliberat în 22 martie 2012, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. Hotărârea instanţei nu era definitivă, ulterior fiind dispusă executarea pedepsei. Însă, în 2014, Judecătoria Sectorului 1 a admis o cerere a lui Iuga privind constatarea intervenirii unei legi penale mai favorabile, stabilind că infracţiunea pentru care a fost condamnat a fost dezincriminată şi dispunând punerea sa în libertate.