Cel mai probabil crima are legătură cu anchetele jurnalistice”, a declarat, într- o conferință de presă, un comandant al poliției, Tibor Gaspar. Jan Kuciak scria, în ultima perioadă, despre fraude fiscale legate de apartamente de lux, ale unor oameni de afaceri cu legături în politică.

Încălcări ale legii

Anul trecut au avut loc proteste în țară, în care s-a cerut demisia ministrului de Interne, Robert Kalinak, prieten apropiat al premierului Robert Fico, care are afaceri cu un dezvoltator imobiliar. Ministrul a negat că ar fi încălcat legea și investigația privind frauda a fost închisă.

După asasinarea celor doi tineri, prim-ministrul Robert Fico a convocat o reuniune de urgență cu șefii agențiilor de securitate, printre care și cu ministrul de Interne. „Dacă se dovedește că moartea reporterului avea legătură cu activitatea sa de jurnalist ar fi un atac fără precedent la adresa libertății presei și democrației în Slovacia”, a spus Fico.

La fel ca în alte state foste comuniste, Slovacia a făcut reforme necesare în justiție, pentru a putea adera la Uniunea Europeană. Crimele plătite pentru a ascunde rezultatele unei anchete de corupție sunt relativ rare în Europa Centrală, scrie presa europeană.

Anchetă în desfășurare

Kuciak lucra de trei ani pentru siteul Aktuality.sk, divizia online a companiei elvețiano-germane Ringier Axel Springer.„Suntem șocați și uimiți de vestea că Jan Kusiak și iubita sa au fost victimele unui asasinat nemilos”, a anunțat Ringier Axel Springer Slovacia. Reprezentanții companiei au precizat că dacă dublul asasinat a fost menit să oprească dezvăluirea actelor de corupție, atunci ei își vor intensifica eforturile jurnalistice. Asociația Reporteri fără Frontiere s-a declarat „îngrozită” de cele întâmplate.

Multe dintre cazurile despre care scria tânărul ziarist se refereau la oameni de afaceri care aveau legături cu partidul de guvernământ din Slovacia și cu alți politicieni.

Un milion de euro, pentru informații

Liderii slovaci au promis că vor prinde vinovații și îi vor aduce în fața justiției, guvernul oferind o recompensă de un milion de euro pentru informații care vor conduce la arestarea autorilor crimelor.

Scandaluri politice

Cel mai recent reportaj al lui Kuciak, publicat în 9 februarie, analiza tranzacțiile unei firme care avea conexiuni cu omul de afaceri Marian Kocner, proprietarul unui complex de apartamente de lux din Bratislava, care fusese în centrul unui scandal politic anul trecut.

Un ziarist occidental, corespondent de multă vreme la Bratislva, Tom Nicholson, a declarat pentru presa locală că a discutat cu Kuciak, acum o săptămână, despre un caz la care lucrau amândoi, legat de abuzuri ale mafiei italiene asupra fondurilor UE din Slovacia.

Strada unde se afl ă casa în care a avut loc dublul asasinat, blocată de polițiști FOTO: AGERPRES

Amenințat cu moartea

Oficialul poliției, care a organizat conferința de presă, a explicat că reporterul a fost împușcat în piept și prietena lui în cap. Cei doi ar fi fost uciși cândva „între joi și duminică”. Existau semne că tânăra a încercat, fără succes, să se ascundă de asasin. În octombrie 2017, Kuciak a scris pe Facebook că a depus o plângere la procuratură pentru că a primit un telefon de amenințare din partea omului de afaceri implicat în „afacerea apartamentelor”, Marian Kocner. „Sunt 44 de zile de când am depus plângerea penală pentru amenințare. Cazul probabil nici nu a fost încă alocat unui anchetator”, se plângea jurnalistul.