Singurul ziar care apare o dată la patru ani, din nou în chioșcurile din Franța

Singurul ziar care apare o dată la patru ani, din nou în chioșcurile din Franța Sursa foto: La Bougie du Sapeur/ Facebook

Publicația satirică La Bougie du Sapeur, singurul ziar cvadrienal din lume, a fost relansată joi și a ajuns din nou în chioșcurile de presă din Franța, spre încântarea cititorilor.

Acest ziar unic, format din 20 de pagini, se distinge prin faptul că este publicat exclusiv în data de 29 februarie, ocazionând astfel apariția sa doar o dată în fiecare an bisect.

A debutat în 1980, iar ediția de joi marchează cea de-a 12-a apariție a acestui ziar cu caracter special.

Singurul ziar cvadrienal din lume și-a publicat joi a 12-a ediție

Creat de către un grup de prieteni cu dorința de a aduce bucurie și râsete, La Bougie du Sapeur este tipărit în 200.000 de exemplare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu un preț de vânzare de 4,90 euro, acest ziar francez reușește să-și acopere nu doar costurile de producție, ci și să aducă profit, chiar dacă e publicat atât de rar.

După ce primul număr s-a epuizat în două zile, chioşcurile de ziare au cerut cu insistenţă mai multe exemplare - aşa că am spus: 'bine, dar numai peste patru ani!'”, a dezvăluit editorul Jean d'Indy, a cărui profesie principală este de a conduce echivalentul francez al Jockey Club.

„Ziarul este în continuare scos de câţiva prieteni. Ne întâlnim într-un bar şi prezentăm diverse idei în jurul unor băuturi. Ne distrăm foarte bine, iar dacă şi cititorii se distrează, asta e cireaşa de pe tort”, a adăugat el.

Ziar

Sursa foto: La Bougie du Sapeur/ Facebook

La Bougie du Sapeur abordează subiecte din toate domeniile

Prin adoptarea unei abordări anticonformiste față de corectitudinea politică, La Bougie du Sapeur este structurat asemenea unui ziar tradițional. Acesta conține secțiuni ce acoperă politica, sportul, afacerile internaționale, arta, puzzle-urile și bârfele despre celebrități.

Cu toate acestea, articolele sunt redactate cu un umor subtil și satiric.

Titlul principal al ediției din 2024, „Vom fi cu toții inteligenți”, este plasat deasupra unui articol care examinează modul în care inteligența artificială începe să înlocuiască examenele și realizările intelectuale.

Un alt articol semnificativ, intitulat „Ce trebuie bărbații să știe înainte de a deveni femei”, analizează o serie de aspecte denumite „provocări” cu care se confruntă cei care doresc să facă tranziția de la sexul masculin la cel feminin.

„Este umor francez şi nu se traduce în alte limbi”, spune Jean d'Indy.

„Încercăm să fim caraghioşi, dar nu răutăcioşi. Să facem haz de necaz fără a fi cruzi”, a adăugat el.

Ziar

Sursa foto: Wagner Campelo | Dreamstime.com

De la ce vine numele celebrului ziar francez

În secțiunea dedicată știrilor internaționale, se găsește un scurt articol care aduce aminte francezilor despre cel considerat cel mai „ușor de uitat” dintre prim-miniștrii britanici din perioada modernă - Liz Truss.

În ceea ce privește domeniul sportului, editorii propun instituirea Premiului Winston Churchill pentru prima persoană eliminată la Jocurile Olimpice. Ideea se bazează pe motto-ul lui Churchill, conform ziarului francez, care era „No Sport”.

Numele La Bougie du Sapeur este inspirat de unul dintre primele personaje din desenele animate franțuzești, Le Sapeur Camembert.

Acesta era un soldat naiv care apărea în benzile desenate ce ilustrau viața în armată în anii 1890.

Publicația nu este disponibilă online și poate fi achiziționată exclusiv din chioșcurile de presă, potrivit Agerpres.