Zi liberă pentru elevi și profesori, de Ziua Internațională a Educației

Zi liberă pentru elevi și profesori, de Ziua Internațională a Educației sursa foto. EVZ

Prima zi liberă pentru elevi și profesori din acest an școlar va fi miercuri, 5 octombrie, atunci când e celebrată Ziua Internațională a Educației.

Ziua Internațională a Educației e celebrată în fiecare an pe data de 5 octombrie. Anul acesta ea pică în mijlocul săptămânii, ceea ce înseamnă o zi liberă atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Este prima zi fără cursuri de la începutul noului an școlar.

Potrivit ordinului de ministru „în ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Următoarea vacanță pentru elevi și profesori va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, atunci când se încheie primul modul de învățare. Din acest an școlar, structura e împărțită în cinci module, urmate de cinci vacanțe.

Liber pentru elevi și profesori de Ziua Internațională a Educației

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a explicat de ce sărbătorim Ziua Educației prin zi liberă.

„Ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”, a declarat liderul sindical.

Vor beneficia de zi liberă toți copiii, de la cei de grădiniță, până la cei de clasa a XII-a.

Marius Nistor a mai adăugat că această zi este sărbătorită prin lipsa cursurilor deoarece Guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară sau materială și a inclus astfel acest tip de recompensare.

„Este singurul lucru pe care am putut să-l negociem prin contractul colectiv de muncă, pentru că legislația din România interzice negocierea unor drepturi cu caracter salarial”, a mai adăugat acesta.

Ziua Mondială a Educației a fost introdusă în structura anului școlar din țara noastră încă din anul 2013, pe 3 iunie, potrivit edupedu.ro.

Prima vacanță a elevilor va avea loc în curând

Noul an școlar va avea și o structură nouă, după modificările recente făcute de Ministerul Educației. Prin urmare, s-a trecut la împărțirea lui în cinci module. După fiecare modul, elevii vor avea vacanță.

Elevii vor avea parte de prima vacanță chiar în această toamnă, în perioada 22-30 octombrie. Până acum, de aceasta beneficiau doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare.

Ulterior, urmează vacanța de iarnă. Cea de-a doua din anul școlar va fi de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023.