Evenimentul Zilei > Justitie > Un director din Ministerul Educației ar fi primit mită 340.000 de euro, din care și-a luat casă și mașini de lux. A ajuns după gratii
Un director din Ministerul Educației ar fi primit mită 340.000 de euro, din care și-a luat casă și mașini de lux. A ajuns după gratii

Un director din Ministerul Educației ar fi primit mită 340.000 de euro, din care și-a luat casă și mașini de lux. A ajuns după gratii

Un director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, aflată în subordinea Ministerului Educației, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Procurorii DNA îl acuză de fapte de corupție.

Palmer Hîrtopanu Horia, directorul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, este acuzat de DNA că ar fi luat mită peste 340.000 de euro.

Cu banii primiți, bărbatul și-ar fi cumpărat case și mașini de lux, el cerând totodată să i se sape un puț chiar în curtea casei lui. Unele dintre mașinile de lux achiziționate au fost trecute pe numele unor apropiați pentru a ascunde originea ilicită a banilor cu care au fost achiziționate, dar și titularul dreptului de proprietate asupra acestora, potrivit procurorilor DNA.

Directorul unității a fost arestat preventiv pentru 24 de ore și s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de un administrator de firmă și o persoană fără calitate specială pentru dare de mită și spălare de bani.

Mită în schimbul atribuirii unor contracte de lucrări

Procurorii DNA susțin că între 2017 și 2020, Palmer Hîrtopanu Horia ar fi primit suma de bani și alte foloase necuvenite în valoare totală de 340.000 de euro. De asemenea, administratorul unei firme, coinculpat, i-ar fi oferit aproape 19 mii de lei șpagă, în schimbul atribuirii și derulării în bune condiții a unor contracte de lucrări legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

O parte din mită a constat în lucrări de forare a unui puț și construirea unei instalații de alimentare cu apă, executată în curtea locuinței directorului Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, într-un oraș din apropierea Capitalei. Tribunalul Brașov a admis, joi, propunerea formulată de către DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Palmer Hîrtopanu Horia, potrivit unui comunicat transmi de DNA.

Reamintim că Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare se ocupă de implementarea  Proiectului privind Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS) şi Proiectuli privind Reforma Educaţiei Timpurii (PRET). PRIS se ocupă de reabilitarea, modernizarea şi mobilarea a 1.336 de şcoli din învăţământul preuniversitar și 16 cămine studențești.