Evenimentul Zilei > International > Zelenski le-a interzis înalților funcționari să plece în vacanțe în străinătate
Zelenski le-a interzis înalților funcționari să plece în vacanțe în străinătate

Zelenski le-a interzis înalților funcționari să plece în vacanțe în străinătate

Guvernul ucrainean a luat o decizie de ultim moment. Li se interzice înalților funcţionari publici şi tuturor aleșilor, inclusiv femeilor, să plece în vacanţe în străinătate în timpul invaziei ruse.

Potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene, Andri Demcenko, rezoluția „A intrat deja în vigoare. Pot pleca doar în misiune”.

Reamintim că imediat după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, Ucraina a interzis bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani să se ducă în străinătate, cu rare excepţii pentru responsabilii publici necesitând permisiunea din partea superiorilor lor.

În ce condiţii ar putea ieşi din ţară

Prin această nouă rezoluţie, înalţii funcţionari vor putea pleca în vacanţe în străinătate doar dacă îşi vizitează copiii sau în caz de tratament medical sau decesul unei rude, a detaliat Demcenko.

Interdicţia se extinde şi asupra femeilor înalţi funcţionari publici, precum şi asupra deputaţilor şi aleşilor locali, potrivit acestui document publicat pe site-ul oficial al guvernului.

Deputata Irina Gheraşcenko a denunţat pe Facebook o „decizie populistă” care, consideră ea, are „semne de discriminare faţă de mii de ucrainence şi copiii lor”, în timp ce ţara are 15.000 de aleşi locali femei.

„Puterea i-a îndemnat mai întâi, pe toţi cei care pot, să plece la iarnă cu copiii, iar acum este interzis să iasă afară”, s-a plâns ea. „În condiții de război, este important să păstrăm sănătatea psihologică a femeilor şi copiilor lor”, a susţinut Irina Gheraşcenko.

Zelenski a impus aceste măsuri după scandalul cu procurorul  general adjunct

Rezoluţia guvernului a fost adoptată după dezvăluiri în presă potrivit cărora un procuror general adjunct a plecat recent în vacanţă la Marbella, o renumită staţiune spaniolă. Oleksi Sîmonenko a fost demis din funcţie pe 25 ianuarie, ca parte a unei serii de demiteri iniţiate de preşedintele Volodimir Zelenski în urma unui caz de corupţie implicând aprovizionări ale armatei.

Un deputat al partidului prezidenţial, Mîkola Tîşcenko, a fost de asemenea exclus pe 26 ianuarie din grupul parlamentar al acestui partid după o călătorie în Thailanda.

De asemenea, o media influentă a acuzat-o vineri pe fosta prim-ministră Iulia Timoşenko că şi-a petrecut vacanţa într-o vilă de lux din Emiratele Arabe Unite, informează Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: