Evenimentul Zilei > International > Zeci de persoane reținute de „Ziua Libertății” în Belarus
Zeci de persoane reținute de „Ziua Libertății” în Belarus

Zeci de persoane reținute de „Ziua Libertății” în Belarus

Autoritățile din Belarus au arestat ieri circa 30 de protestatari înaintea unui marș al opoziției care a fost interzis la Minsk. În același timp, alți activiști au fost reținuți în întreaga țară, conform organizației Viasna, un ONG pentru respectarea drepturilor omului.

Opoziția din Belarus marchează centenarul înființării Republicii Populare Belarus, care a existat foarte puțin, în perioada 1918-1919, considerată de mulți fundamentul unui Belarus independent.
De asemenea, președintele Alexandr Lukashenko este acuzat de ”diluarea” conștientă a identității bieloruse și de "rusificarea" fostei republici sovietice.
Grupurile pentru drepturile omului susțin că nu mai puțin de 15 activiști au fost arestați în regiunea Mogilev, din estul țării, și cel puțin cinci persoane în Minsk.
Anterior, autoritățile i-au reținut pe politicienii de opoziție Mikola Statkevich și Vladimir Nyaklyaev, alături de 12 organizatori ai marșului interzis.
Lukașenko – care a declarat vineri că Republica Populară Belarus este o "pagină întunecată a istoriei noastre" – a permis totuși ca ziua de 25 martie să fie sărbătorită public în acest an, pentru prima dată în cei 24 de ani de când se află la putere.
Deși autoritățile au aprobat un concert în centrul capitalei Minsk, marșul opoziției a fost interzis.
Mii de protestatari de "Ziua Libertății" au participat la concertul de ieri, mulți dintre aceștia purtând steagul roșu cu alb al republicii din 1918, care a devenit un simbol al opoziției.
Peste 700 de persoane au fost arestate în timpul marșului organizat de opoziție pe 25 martie anul trecut, ceea ce a dus la avertismente din partea UE, care a ridicat sancțiunile aplicate autorităților din Belarus după ce Lukashenko a eliberat politicienii de opoziție din închisoare, în anul 2016.
Analiștii consideră că autoritățile au permis marcarea zilei de sărbătoare pentru a evita tulburări similare cu cele de anul trecut și o eventuală nouă mustrare din partea Bruxelles-ului.
"Subiectul a fost discutat în timpul întâlnirii domnului Lukașenko cu comisarii europeni", a declarat analistul Alexander Klaskovskiy, adăugând: "Europa a trimis un semnal clar că autoritățile ar trebui să lase oamenii să marcheze centenarul Republicii Populare Belarus".