Evenimentul Zilei > Social > Zeci de mii de români vor primi 2 mii de lei pe lună de la stat. Senatul a votat
Zeci de mii de români vor primi 2 mii de lei pe lună de la stat. Senatul a votat

Zeci de mii de români vor primi 2 mii de lei pe lună de la stat. Senatul a votat

Zeci de mii de români ar urma să primească stimulente de risc pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă. Vorbim de 2 000 de lei pe lună.

Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru întreg personalul din învăţământ pe întreaga perioadă a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului, vine din partea deputaţilor PSD.

2.000 de lei lunar stimulent de risc

Senatul a adoptat luni propunerea legislativă prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar. S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, 25 împotrivă şi 13 abţineri.

Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului SARS-COV 2, a fost iniţiată de parlamentarii PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc şi Radu Preda.

Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului, prevede propunerea legislativă amendată în Senat.

Introducerea bonusului mai este motivată prin necesitatea de a stimula personalul din învăţământ care va fi supus implementării măsurilor luate prin ordin al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii.
Ţinând cont de începerea noului an scolar 2020-2021 în plină evoluţie epidemiologică, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului-COVID 19 şi luând act de circumstanţele excepţionale create de amenintarea cu infecţia COVID-19, precum şi de faptul că atât cadrele didactice, cât şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul de stat vor fi implicaţi direct în lupta cu pandemia şi vor fi extrem de expuşi, este necesar ca statul să acorde un stimulent de risc în cuantum de 2000 de lei, respectiv 1500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul de stat, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege iniţiat de mai mulţi lideri PSD.
Impactul bugetar pentru acest an ar fi de circa 500 de milioane de lei, iar banii pot proveni din fonduri europene sau din economii de la guvern, informează Agerpres.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: