Zece greșeli pe care să le eviți când gătești pui

Zece greșeli pe care să le eviți când gătești puiPui prajit / sursa foto: dreamstime.com

Zece greșeli pe care le faci când gătești puiul. Preparatele simple, cum ar fi piepturile de pui fără os și fără piele și pulpele, sunt cele mai populare. Pulpele și aripile de pui, rămân cele mai populare pentru preparatele favorite, de la pui prăjit la pui la cuptor.

10 greșeli pe care le faci când gătești pui

Cu toate acestea, mulți bucătari amatori nu își dau seama de greșelile simple — dar potențial periculoase — pe care le fac frecvent cu puiul crud. Dacă nu este manipulat corect, s-ar putea să îți cauzezi ție și familiei tale probleme digestive.

Iată 10 greșeli pe care chiar și bucătarii de acasă experimentați le fac cu puiul crud.

1. Păstrarea puiului în mod necorespunzător

Desenul mic al unui curcan de pe raftul frigiderului tău poate părea un indiciu util pentru a alege unde să depozitezi pachetele de păsărele învelite în celofan. Cu toate acestea, nu este întotdeauna cel mai bun indicator.

Sucurile de pui au tendința să se scurgă și să picure din ambalaje, ceea ce înseamnă că, dacă este păstrat pe un raft deasupra alimentelor gata de consum, cum ar fi fructele și legumele, ai putea contamina o mare parte din mâncarea din frigiderul tău.

Soluție: Puneți pachetele de pui pe o farfurie sau într-un vas de yena și depozitați-le pe raftul de jos (sau chiar în sertarul de jos al frigiderului, dacă îl țineți gol). Vasul va captura orice sucuri care se scurg, protejând tot ce ai stocat.

2. Dezghețarea puiului în mod incorect

Nu vrem să ne dăm mari polițiști ai siguranței alimentare aici, dar aceasta este una dintre cele mai periculoase — și cele mai frecvente — greșeli pe care le poți face cu puiul tău crud.

La temperatura camerei, bacteriile din aceste păsări se pot multiplica rapid. Salmonella este deosebit de prolifică la aceste temperaturi mai ridicate. Dacă lași puiul pe tejghea prea mult timp — așa cum ai face când îl dezgheți pentru cina de diseară — ai putea crea un mediu propice pentru bacterii care vor duce la boli alimentare (adică toxiinfecții alimentare).

Soluție: Nu puneți puiul congelat pe tejghea sau în chiuvetă pentru a se dezgheța. În timp ce centrul puiului este înghețat, porțiunile exterioare pot deveni prea calde pentru a opri creșterea bacteriilor.

În schimb, decongelează puiul în frigider cu până la două zile înainte de a plănui să-l gătești. Asta va oferi părților cele mai groase ale puiului suficient timp să se dezghețe, menținând în același timp porțiunile exterioare reci — și, mai important, sigure.

Dacă cumva uiți sau iei o decizie de cină pe ultima sută de metri implicând pui congelat, folosește această metodă rapidă de decongelare (sigură) care implică o baie de apă caldă.

3. Nu lăsați puiul să se încălzească puțin

După ultima greșeală cu puiul crud, acest lucru poate părea contraintuitiv, dar ascultați-ne: Nu doriți să lăsați puiul afară prea mult timp (amintiți-vă, toxiinfecția alimentară), dar nici nu doriți să-l gătiți direct din frigider.

O așezare de 15 minute la temperatura camerei va face ca puiul să se gătească mai uniform, ajutându-te să eviți un exterior rumen cu un interior crud sau insuficient gătit.

Soluție: Când aduni toate ingredientele pentru cină, scoate puiul (în farfuria sau tava în care este păstrat) din frigider. Lăsați-l să stea afară nu mai mult de 15 minute.

Șnițel de pui

Șnițel de pui

4. Spălarea puiului înainte de a-l găti

Dacă le dai păsărilor tale o baie înainte de a le coace, este timpul să te oprești. Puiul crud nu trebuie — și nu ar trebui — clătit înainte de gătire. S-ar putea să credeți că spălați bacteriile — salmonela este o mare problemă cu puiul — dar de fapt s-ar putea să le răspândiți doar.

De fapt, cercetările sugerează că poți stropi bacterii până la trei metri de chiuvetă atunci când clătești păsările.

Soluție: Sari peste baie. Gătiți puiul direct din ambalaj fără a-l spăla, și veți reduce riscul de contaminare în jurul bucătăriei dumneavoastră.

5. Nu uscați puiul

Nu tocmai ți-am spus să nu speli puiul? Am făcut-o. Dar ar trebui cu siguranță să usuci puiul înainte să-l gătești.

Asta se datorează faptului că fluidele din procesare și ambalare — puiul este adesea spălat într-o soluție salină pentru a părea umed când este pe raft — pot face ca puiul tău să devină moale când îl pui direct în tigaie. O pasăre uscată obține o rumenire mai frumoasă și o crustă minunat de crocantă.

Soluție: Înainte de a pune puiul în tigaie sau pe grătar, șterge-l rapid cu prosoape de hârtie. Și mai bine, lasă puiul să se usuce la aer în frigider timp de câteva ore. Pentru a face acest lucru, vei pune puiul pe un tavă sau platou și îl vei lăsa, neacoperit, în frigider. Aerul va absorbi umezeala de pe pielea puiului, lăsându-l frumos și uscat pentru o rumenire crocantă. (Briningul uscat este o tehnică populară pentru a obține pielea de curcan foarte crocantă de Ziua Recunoștinței.)

6. Marinarea puiului în mod greșit

Marinarea este o tehnică excelentă pentru a adăuga aromă cu un efort minim. Trebuie doar să combini bucățile de pui cu marinada ta de casă (sau, bine, cumpărată) și să o lași să stea câteva ore înainte de a o găti.

Cu toate acestea, faci o mare greșeală dacă lași puiul pe blat să se marineze în timp ce pregătești toate celelalte componente pentru masa ta.

7. Puiul crud intră în contact cu alte alimente

Dacă spațiul este limitat în mica ta bucătărie, s-ar putea să fii tentat să reutilizezi suprafețele (de exemplu, tocătoarele) pentru a nu murdări vase suplimentare. Nu o face. Acest bilet dus către contaminare încrucișată poate avea consecințe periculoase.

Soluție: Tăiați puiul crud pe o tablă de preparare separată de celelalte ingrediente pe care le-ați putea felia sau toca pentru masa dumneavoastră. Dacă tocai varza kale pe aceeași placă pe care ai tăiat puiul, ai putea contamina cruce legumele cu sucurile de la pasăre.

Și da, acest lucru este posibil chiar dacă ștergi tabla cu un prosop dezinfectant. Bacteriile sunt prea greu de eliminat de pe o suprafață poroasă sau ușor texturată cu o simplă ștergere; ai nevoie de o spălare la temperaturi ridicate, cum ar fi cea dintr-un mașină de spălat vase.

8. Reutilizarea ustensilelor de bucătărie fără spălare

Dacă folosești aceleași clești pentru a întoarce puiul crud ca și pentru a amesteca salata de garnitură pe care ai pregătit-o, s-ar putea să contaminezi încrucișat ingredientele tale crude cu bacteriile de la puiul tău crud. Acest lucru crește riscul de îmbolnăviri cauzate de alimente și intoxicații alimentare.

Soluție: Trebuie să puneți deoparte toate ustensilele care intră în contact cu carnea crudă și să nu le folosiți pentru alte alimente. Apoi, ar trebui să le speli temeinic după fiecare utilizare pentru a preveni răspândirea sucurilor de pasăre.

aripioare

aripioare / sursa foto: dreamstime.com

9. Nu te speli pe mâini după ce ai manipulat pui crud

Mâinile tale sunt cel mai util instrument pe care îl ai în bucătărie. De asemenea, sunt cele mai predispuse să răspândească bacterii.

Într-adevăr, poți contamina ușor întreaga ta bucătărie dacă folosești mâinile murdare pentru a manipula puiul, pentru a deschide chiuveta, pentru a lua o furculiță din sertar și pentru a deschide frigiderul. Fiecare suprafață cu care intri în contact poate acum adăposti bacterii periculoase.

Soluție: Acordați o atenție deosebită la ce și unde atingeți după ce ați manipulat pui crud. Și mai bine, "rezervați" o mână pentru sarcini care nu implică puiul. De îndată ce ai întors puiul sau l-ai pus în sac pentru marinat, folosește mâna care nu a atins puiul pentru a deschide robinetul de la chiuvetă și pentru a pompa săpun.

Spală-te bine pe mâini și usucă-te cu un prosop curat. Nu folosi un prosop pe care l-ai folosit pentru a șterge suprafețele din jurul bucătăriei, altfel ai putea lua orice bacterii pe care prosopul le ascunde.

10. Rupeți pielea de pe carne cu mâinile

Dacă ai încercat să îndepărtezi pielea de pe pieptul, pulpele sau pulpele de pui înainte de a le găti, știi cât de alunecoase pot fi aceste bucăți. O bucată de țesut conjunctiv lipită, și felul principal poate ajunge să zboare pe podea, potrivit allrecipes.com.

Este, de asemenea, inteligent să lăsați pielea intactă pe bucăți precum pulpele și ciocănelele, pentru că grăsimea poate infuza carnea cu aromă în timpul procesului de gătire. Puteți îndepărta pielea înainte de servire, dacă preferați.

Soluție: Odihniți-vă mâinile și folosiți un cuțit de curățat ascuțit în schimb. Cuțitele scurte sunt ușor de apucat și taie rapid țesutul dur. De asemenea, pot fi mai ușor de manevrat, ceea ce reduce riscul de a pierde carne prețioasă în timpul procesului de curățare.

Ne puteți urmări și pe Google News