Evenimentul Zilei > Actualitate > Secretul din Wurzburg. În orășelul în care a avut loc atentatul din Germania locuiesc părinții președintelui Iohannis. FOTO
Secretul din Wurzburg. În orășelul în care a avut loc atentatul din Germania locuiesc părinții președintelui Iohannis. FOTO

Secretul din Wurzburg. În orășelul în care a avut loc atentatul din Germania locuiesc părinții președintelui Iohannis. FOTO

În municipiul Wurzburg, Germania, locuiesc părinții președintelui Klaus Iohannis. Liniștea orășelului liniștit în care au imigrat cei doi vârstnici a fost tulburată preț de câteva ore, în urma unui atac violent, care s-a soldat cu moartea mai multor persoane.

Liniștea orașului Wurzburg din Germania a fost tulburată, vineri, după ce trei persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite, în urma unui atac cu armă albă. Ceea ce nu s-a scris în presă e că oribilele crime au avut loc la doar câțiva pași de familia președintelui României, Klaus Iohanni.

În orășelul elegant situat între Frankfurt și Nuremberg locuiesc chiar părinții șefului României.

Oameni simpli, fără funcții în stat, Gustav Heinz și Susanne Iohannis au părăsit România după Revoluția din 1989. Părinții președintelui statului român au imigrat în Wurzburg în anul 1992. În sufletul unui bucureștean obișnuit cu aglomerația și agitația Capitalei, unde neliniștea pare un „modus vivendi”, orășelul Wurzburg, a cărui pace nu este des tulburată, poate aduce o urmă de seninătate.

Vecinii părinților lui Iohannis nu știau că fiul lor este președinte

Locuitorii orașului Wurzburg nu știau că fiul lui Gustav Heinz și Susanne Iohannis este președintele statului român, deși vecinii îi cunoșteau de peste 20 de ani.

Locuința în care părinții șefului statului nu trădează opulență. Un mic detaliu putea să atragă atenția în anul 2014, când pe gardul casei era lipit un steag mic al României cu chipul lui Klaus Iohannis.

De altfel, președintele a dezvăluit în cartea „Pas cu pas” că părinții săi au fost oameni modești. “Aveau meserii simple: mama, soră medicală, tata, tehnician la o firmă din Sibiu. Sora mea a plecat imediat după Revoluție. Părinții mei au plecat prin ’92-’93; pe atunci deja nu mai locuiam împreună, eu eram căsătorit din 1988, iar ei erau pensionari. Dacă ar fi decis să plece mai devreme, probabil că aș fi resimțit mult mai puternic despărțirea de ei, dar în acel moment am acceptat firesc decizia lor și mi‑am continuat propriile planuri”, a relatat Klaus Iohannis.

Pe cutia poștală a părinților președintelui este scris numele „Johannis”, notează jurnalistul Andrei Bălan, autorul reportajului din Germania, de la locuința părinților președintelui României. 

părinții președintelui Klaus Iohannis

Liniștea orașului în care trăiesc părinții președintelui Iohannis a fost tulburată 

Evenimentul tragic care a avut loc vineri, 25 iunie, în orășelul a cărui pace era parcă de netulburat a speriat locuitorii.

Orașul a fost supus unor măsuri mai puțin plăcute, precum închiderea circulației în mai multe zone. În urma acțiunilor demarate de organele poliției locale, autoritățile germane au anunțat arestarea unui suspect. Atacatorul ar fi fost originar din Somalia și a fost reținut după ce a fost împușcat în picior.

Episodul sobru a trecut. Locuitorii își pot relua activitățile în liniște, organele de poliție anunțând că nimeni nu este supus pericolului în prezent.