Evenimentul Zilei > Social > Vreți facturi mici la apă caldă şi căldură? Urmați ideea unui președinte de asociație. Planul său este genial
Vreți facturi mici la apă caldă şi căldură? Urmați ideea unui președinte de asociație. Planul său este genial

Vreți facturi mici la apă caldă şi căldură? Urmați ideea unui președinte de asociație. Planul său este genial

Din păcate milioane de români fie vor suferi de frig în case, ori vor avea restate uriașe la întreținere, din cauza prețului mare la gigacalorie. Un președinte de asociație a găsit soluția pentru locatari, iar acum vor plăti facturi mai mici şi cu 20%.

Gigacaloria în București s-a scumpit cel mai mult, iar Nicuşor Dan, a spus că municipalitatea şi Guvernul vor acoperi cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei pentru populație. Preţul final plătit de bucureștenii racordați la rețeaua de termoficare ar crește cu circa 90%, adică la apoximativ 320 de lei/Gcal.

Un președinte de bloc a găsit o soluţia pentru facturi mai mici

Președintele unei asociații din Bucureștii a reușit un lucru extraordinar pentru locatarii din blocul administrat de el.  A strâns suma de 35.000 de euro pentru a monta panouri solare pe acoperișul clădirii în care locuiesc.

Suma la numărul de apartamente nu a fost o povară pentru locatari, deoarece  banii au fost strânși din chiriile pe care le-au luat pentru antenele companiilor de comunicaţii montate pe acoperișul blocului lor.

Ce este şi mai important, fiecare locatar a plătit în medie 25 de lei pe lună, timp de 5 luni, bani pe care aceștia spun că nu îi regretă.

Potrivit președintelui asociației, locatarii din bloc vor plăti pe tot parcursul iernii cu 15 – 20% mai puțin.

Iar vara, apa caldă nu-i va costa nimic pe locatarii blocului

”Această instalaţie e pentru prepararea apei calde, pe care o avem garantată în perioadă de vară. Opt luni pe an locatarii nu plătesc gaze. Pe timp de iarnă, 15-20% va diminua consumul de gaze şi asta va fi pentru apă caldă, pentru fiecare locatar.”, a declarat președintele asociației.

De asemenea, pentru apa caldă locatarii nu vor scoate niciun ban din buzunar, pentru că pe timp de vară centralele termice vor fi închise, iar panourile solare se vor ocupa de ”aprovizionarea” locatarilor cu apă caldă.

Totul este automatizat, spune președintele blocului: ”Există un sistem electronic autumatizat. Când panorile nu dau randament, intră în funcţiune centrala.”, a mai declarat el.

Orașul București are o rază de aproximativ 8 kilometri și o suprafață de circa 200 de kilometri pătrați. Dintre aceștia, aproximativ 10% ar reprezenta-o doar suprafața blocurilor.

Ideea poate fi  preluată de toate blocurile din ţară nu doar din Bucureşti. De exemplu, potrivit președintelui, se poate vorbi despre 20 de kilometri pătrați de terase pe care s-ar putea monta panouri solare, o suprafață de trei ori cât aeroportul Henri Coandă, dacă ne referim strict la Bucureşti.