Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea se schimbă radical în România. Ce ştie un expert în fenomene meteo extreme
Vremea se schimbă radical în România. Ce ştie un expert în fenomene meteo extreme

Vremea se schimbă radical în România. Ce ştie un expert în fenomene meteo extreme

În contextul în care anotimpurile se schimbă în România, un expert în fenomene meteo extreme avertizează că vremea din ţara noastră se va schimba radical, iar asta va însemna inclusiv că vom avea mai multe tornade.

Vremea se schimbă radical în România. Ce ştie un expert în fenomene meteo extreme. Dezvăluirile îi aparţin lui Bogdan Antonescu, invitat recent la Digi24.

Expertul în fenomene meteo extreme atrage atenţia că la acest scenariu se va ajunge din cauza încălzirii globale. Meteorologii au transmis că 2020 a fost unul dintre cei mai călduroși ani de când se fac înregistrări.

De asemeneea, ianuarie 2021 a fost a 433-a lună consecutivă cu temperaturi peste media secolului trecut. Astfel, Bogdan Antonescu a subliniat la ce trebuie să se aştepte românii.

Vremea se schimbă radical în România

El a punctat că schimbarea climatică nu înseamnă doar valuri de căldură, ci și episoade de vreme extremă iarna. Antonescu precizează că schimbarea anotimpurilor va aduce în România mai multe fenomene meteo extreme vara. Așa vor apărea mai multe tornade și mai multe inundații majore.

„Parcă lucrurile sunt date peste cap. Schimbările climatice nu înseamnă că vom avea doar valuri de căldură și  incendii de vegetație, ci și vreme extremă de iarnă.

Încălzirea globală afectează structura la scara mare a atmosferei. Structura de vreme se modifică. în anumite regiuni avem valuri de căldură care duc la incendii de pădure, în altele avem aer arctic.

Schimbările climatice vor afecta poziția curentului jet, la mare altitudine, cu viteză foarte mare, care redirecționează sistemele de vreme. În funcție de el putem avea diferite tipuri de vreme. Acest curent va atrage fie valuri de căldură, fie fenomene de iarnă extreme.

Ce ştie un expert în fenomene meteo extreme

România trebuie analizată în contextul european. Faptul că anotimpurile se schimbă, iarna mai scurtă, primăvară și vară mai lungi… Ne așteptăm la mai puține fenomene extreme asociate sezonului rece și la mai multe asociate celui cald.

În anumite regiuni vom avea precipitații excedentare, în altele deloc. Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor… Furtuni care să ducă la inundații majore, tornade, grindină de mari dimensiuni.

Vor fi perioade cu multe fenomene severe cu precipitații, iar apoi vor fi unele cu secetă. Asta e legat de creșterea temperaturii medii globale și de schimbarea anotimpurilor generate de creșterea temperaturii medii globale”, a explicat Bogdan Antonescu.

bantonescu1