Vremea frumoasă se lasă așteptată. Prognoza meteo pentru două săptămâni

Vremea frumoasă se lasă așteptată. Prognoza meteo pentru două săptămâni Vremea pentru 30 mai sursa foto: EVZ

Vremea frumoasă se lasă așteptată, iar după zilele de Paște, pe la finalul acestei săptămâni urmează ploi, pe arii extinse. Până atunci, însă, meteorologii spun că vor urma câteva zile însorite.

 

Prognoza meteo pentru prima parte a săptămânii indică valori termice de până la 26 de grade în majoritatea regiunilor. Chiar și așa, însă, ploile tot își vor face loc în peisaj, în special pe finalul săptămânii.

Vremea rămâne capricioasă pe regiuni

Meteorologii susțin că vom avea câteva zile cu vreme caldă în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 26 de grade. Prognoza meteo arară că ploile își vor face apariția, la finalul acestei săptămâni şi în prima jumătate a săptămânii viitoare. La munte, vremea va fi mai rece, iar media temperaturilor maxime va fi de 14 grade. Iar în zilele următoare, între 8 și 14 mai, temperaturile vor oscila între 8 şi 10 grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abia spre finalul celei de-a doua decadă sunt estimate valori în jurul a 16 grade.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în Banat, vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai). Media valorilor termice va atinge 26 de grade. De la jumătatea săptămânii, în special în zilele de 9 şi 10 mai, temperaturile vor scădea. Maximele vor ajunge la 19...20 de grade.

Pentru intervalul 11 – 14 mai, prognoza indică temperaturi maxime până spre 22...23 de grade, iar după 15 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi în general de 10...12 grade, cu valori uşor mai ridicate după jumătatea lunii. Vor fi ploi pe arii relativ extinse în zilele de 9 şi 10 mai, iar intervale cu ploi locale vor apărea și în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Prognoza meteo pentru regiunile din Vest

În Crişana, vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne de 25...26 de grade. Ulterior, sunt prognozate temperaturi maxime mai scăzute, între 19 şi 22 de grade. Spre finalul celor două săptămâni vremea se va încălzi, iar media temperaturilor maxime va urca la 26 de grade. Minimele vor fi între 9 şi 12 grade. Vor fi ploi pe arii relativ extinse, din 7 mai până pe 9 mai.

În Transilvania, pe 6 şi 7 mai, valorile termice se vor situa peste normalul climatologic, cu o media a maximelor de 24...25 de grade. Va urma o răcire semnificativă în intervalul 8 - 10 mai, cu temperaturi între 16 şi 18 grade. Pentru intervalul 11 – 14 mai, media temperaturilor maxime va urca spre 20 de grade, iar după 15 mai sunt estimate valori în jurul a 25 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 6 şi 10 grade.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi în zilele de 8 şi 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

În Maramureş, prima zi din interval va fi caldă, însă pentru perioada 8 – 14 mai sunt prognozate temperaturi mai scăzute. În general vor fi apropiate de 18 şi 21 de grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză vremea se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 24...25 de grade. Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi pe parcursul zilei de 8 mai.

Primavara

Sursa foto: Arhiva EVZ

Vremea în Moldova și Dobrogea

În Moldova, vremea va fi caldă în primele două zile cu valori termice diurne în jurul a 26 de grade. Pe 8 mai se va răci accentuat, iar media regională a temperaturilor maxime va fi de 16 grade. Pentru intervalul 9 – 15 mai, media temperaturilor maxime va avea mici variaţii de la o zi la alta, între 18 şi 22 de grade. După data de 16 sunt estimate valori în jurul a 26 de grade. Probabilitatea de ploi va fi ridicată în perioada 7 – 9 mai şi după 13 mai.

În Dobrogea, în primele două zile din interval (6 şi 7 mai), media regională a temperaturilor maxime va fi de 22...24 de grade. Temperaturile vor scădea la 18 grade pe 8 mai, iar în cele mai răcoroase zile din interval, respectiv pe 9 şi 10 mai se vor situa în jurul a 16 grade. Ulterior se va încălzi până la valori de 20...21 de grade. După 17 mai sunt estimate maxime de 24...25 de grade.

Prognoza meteo pentru Muntenia

În Muntenia, vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie regională a temperaturilor maxime de 26...28 de grade. Ulterior  se va răci, iar pe 9 şi 10 mai sunt prognozate temperaturi maxime în general de 18...19 grade. Pentru intervalul 11 – 15 mai, media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 21...23 de grade. După 16 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8...12 grade, cu valori uşor mai scăzute în 10 şi 11 mai. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în 8 şi 9 mai şi în perioada 13 – 15 mai.

În Oltenia, vremea va fi caldă în 6 şi 7 mai, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 26...27 de grade. Ulterior  se va răci, iar pentru zilele de 9 şi 10 mai sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 18 grade. Pentru intervalul 11 – 15 mai, media va urca uşor până spre 21...23 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Temperaturile minime vor fi între 8...12 grade, cu valori uşor mai scăzute pe 10 şi 11 mai.

Vor fi ploi în zilele de 8 şi 9 mai. În restul intervalului, pe arii mai restrânse şi mai ales în timpul după-amiezelor.

primvara

Sursa foto: Regina Maria

Prognoza pentru zona de munte

La munte, media temperaturilor maxime va fi de 14 grade la începutul intervalului, va oscila între 8 şi 10 grade în perioada 8 – 14 mai. La finalul celei de-a doua decade sunt estimate valori în jurul a 16 grade.

Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor avea o medie de 6 grade în primele nopţi. Temperaturile vor scădea spre 1...2 grade în 10 şi 11 mai şi vor urca spre 8 grade la finalul intervalului.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi în zilele de 8 şi 9 mai. Intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului după-amiaza.