Evenimentul Zilei > Politica > Vosganian: ”În decembrie, este posibil să fie un vifor care să oblige oamenii să privească pe fereastră ziua de alegeri”
Vosganian: ”În decembrie, este posibil să fie un vifor care să oblige oamenii să privească pe fereastră ziua de alegeri”

Vosganian: ”În decembrie, este posibil să fie un vifor care să oblige oamenii să privească pe fereastră ziua de alegeri”

Senatorul Varujan Vosganian, liderul filialei ieşene a ALDE, a declarat, vineri, că luna decembrie nu este potrivită pentru derularea alegerilor parlamentare, existând posibilitatea "să fie un vifor care să oblige oamenii să privească pe fereastră ziua de alegeri".

"A face campanii electorale în decembrie e la fel de nesăbuit ca a crede că Napoleon putea cuceri Rusia după campania pe care a dus-o iarna împotriva Moscovei. Nu ştiu ce fel de întâlniri publice am putea să facem noi în decembrie, cine sunt persoanele care ar putea să vină în cămine culturale. Poate cei care le programează în 11 decembrie nu ştiu că în căminele culturale din judeţul Iaşi, unde s-ar putea programa întâlniri cu alegătorii, nu prea există posibilitatea de încălzire. Nici nu ştim cum va fi vremea. E posibil să fie un vifor care să oblige oamenii să privească pe fereastră ziua de alegeri. Mi se pare că 11 decembrie (data propusă pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare -n.r.) e la fel de nesăbuit ca escapadele făcute (de Napoleon -n.r) în Siberia pentru a o cuceri. Nu ştiu dacă frigul avantajează sau dezavantajează pe unii, nu ştiu să vă spun acum alegătorii cărui partid au haine mai groase", a declarat Varujan Vosganian, citat de Agerpres.

Liderul ALDE Iaşi consideră că ar trebui ca alegerile parlamentare să se desfăşoare la o dată prestabilită din timp, fără a mai fi modificată ulterior.

"La un moment dat va trebui să ne oprim. Dacă vom continua să le programăm tot timpul la două săptămâni după cele anterioare – îmi aduc aminte că am început cu septembrie -, vom ajunge peste patru ani chiar de Crăciun iar peste încă patru ani vom ajunge să facem alegeri de gerul Bobotezei. De aceea, la un moment dat trebuie să ne oprim. Şi dacă trebuie să ne oprim am putea să o facem de pe acum. Eu am experienţa multor campanii electorale. Nu e obligatoriu să faci alegerile când Parlamentul şi-a încheiat mandatul complet de patru ani", a declarat Varujan Vosganian.

El a recunoscut că, în cazul cazul în care alegerile parlamentare vor fi organizate în luna decembrie, unele partide ar putea fi favorizate de condiţiile meteo.

"Cei care au mai mulţi alegători în mediul urban sunt mai avantajaţi dacă se alege data de 11 decembrie", a conchis Vosganian.