Evenimentul Zilei > International > Vorbe grele la adresa Brexit. Președintele Consiliului European atacă Marea Britanie
Vorbe grele la adresa Brexit. Președintele Consiliului European atacă Marea Britanie

Vorbe grele la adresa Brexit. Președintele Consiliului European atacă Marea Britanie

Brexit face parte din „arcul de instabilitate” care a apărut în jurul Uniunii Europene, a declarat, luni, președintele Consiliului European Charles Michel care plasează decizia britanicilor de a părăsi blocul în aceeași categorie de amenințări ca cele provenind din Turcia, Rusia, Libia și Siria.

„În jurul nostru s-a dezvoltat un arc de instabilitate”, a spus Michel în cadrul unei conferințe online la Institutul Breugel.

„Rezultatul (Brexit) a zguduit Uniunea Europeană. Această alegere (…) a fost simțită ca un eșec a construcției europene”, a adăugat el.

„Adevărul este că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate doresc?”, a întrebat Charles Michel, în timp ce liderii europeni vor acum ca Londra să își asume consecințele alegerii sale.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, dar normele UE continuă să se aplice până la sfârșitul anului, în așteptarea încheierii unui acord ipotetic privind viitoarele relații comerciale dintre cele două părți.

Cele două tabere se luptă să găsească un compromis care să împiedice o ruptură dezordonată a relațiilor comerciale,  la 1 ianuarie.

Un proiect de lege introdus recent de premierul britanic Boris Johnson, destinat să evite orice diferență de tratament vamal între Irlanda de Nord și celelalte părți ale Regatului Unit, a complicat și el discuțiile, UE considerându-l ca o reexaminare a acordului privind condițiile divorțului încheiat în ianuarie.

Luni, după o întâlnire cu ministrul britanic Michael Gove, comisarul european Maros Sefcovic a recunoscut că dezacordurile dintre Bruxelles și Londra persistă.

Britanicii și-au reiterat luni dorința de a modifica condițiile acordului de divorț cu UE, cu riscul ca această să afecteze o săptămână decisivă de negocieri cu europenii la Bruxelles cu privire la viitoarea relație comercială.

„Poziția Marii Britanii este foarte departe de ceea ce UE poate accepta”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, după o întâlnire cu ministrul de stat britanic, Michael Gove, în capitala belgiană.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: