Evenimentul Zilei > Vremea > Ce va urma după aerul tropical care străbate ţara. ANM a emis prognoza până în februarie
Ce va urma după aerul tropical care străbate ţara. ANM a emis prognoza până în februarie

Ce va urma după aerul tropical care străbate ţara. ANM a emis prognoza până în februarie

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru următoarea perioadă. Meteorologii anunță temperaturi care se vor situa peste valorile specifice perioadei până la jumătatea lunii februarie.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza inclusiv pentru jumătatea lunii februarie. Meteorologii anunță că valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei în care ne aflăm.

În zilele cele mai calde, respectiv 17 și 18 ianuarie, vor fi maxime de 12…15 grade și minime de 4…8 grade, iar între 19 și 22 ianuarie, temperatura aerului, cu mici oscilații, va avea valori maxime de 5…9 grade și minime de -2…2 grade, mediat regional.

ANM anunţă temperaturi ridicate în toată ţara

Până pe data de 23 ianuarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Cu excepţia sud-estului extrem al ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, regimul pluviometric va fi în general excedentar, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali, în jumătatea nordică a Olteniei şi în nord-vestul Munteniei.

În intervalul 23.01.2023 – 30.01, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Cantitățile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării.

Cum va fi vremea în prima parte a lunii februarie

De asemenea, în săptămâna 30.01.2023 – 06.02, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor deficitară în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă

Pentru perioada 06.02.2023 – 13.02, meteorologii au anunţat că valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor avea o tendinţă spre deficit în toate regiunile.

Cum va fi vremea la munte

Până în data de 20 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori semnificativ mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că se vor înregistra maxime de 2…9 grade și minime de -3…3 grade, mai mici doar la peste 1800 m altitudine. Ulterior, vremea se va răci, iar până la finalul intervalului de referință vor alterna zilele cu temperaturi apropiate de normal, în special pe creste, cu zile în care vor fi valori ușor peste cele specifice lunii ianuarie.

În perioada 17-22 ianuarie, vor fi precipitații în cea mai mare parte a zonei montane și local, cu precădere în masivele vestice și sud-vestice, se vor înregistra cantități de apă însemnate; la început vor fi mai ales ploi și lapoviță, cu ninsoare doar la altitudini foarte mari, apoi vor predomina ninsorile. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații va fi mai scăzută, informează ANM.