Evenimentul Zilei > International > Volodimir Zelenski, desemnat cel mai influent evreu din lume. Replica președintelui ucrainean după nominalizare. Video
Volodimir Zelenski, desemnat cel mai influent evreu din lume. Replica președintelui ucrainean după nominalizare. Video

Volodimir Zelenski, desemnat cel mai influent evreu din lume. Replica președintelui ucrainean după nominalizare. Video

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este considerat unul dintre cei mai influenți evrei din lume, conform publicației The Jerusalem Post. Atitudinea lui din ultima perioadă i-a făcut pe jurnaliști să-i ofere primul loc în clasamentul „Celor mai influenți 50 de evrei din lume în 2022”

Publicația The Jerusalem Post, una dintre cele mai influente din Israel, l-a desemnat pe Volodimir Zelenski pe primul loc în topul celor mai influenți 50 de evrei din lume, în anul 2022. Recunoașterea influenței lui Zelenski vine după ce în luna mai, revista Time, din Statele Unite, l-a plasat pe primul loc într-un clasament similar, al celor mai influente persoane din lume.

Pe locurile următoare, în topul realizat de jurnaliștii de la The Jerusalem Post s-au clasat prim-ministrul Israelului Yair Lapid și prim-ministrul Franței Elizabeth Bourne. Tom Nides, intermediarul influent dintre SUA și Israel se află pe locul patru, iar șeful diplomației americane Antony Blinken, a fost plasat abia pe locul opt, ca influență.

Conform prezentării jurnaliștilor care au realizat acest clasament, lista celor mai influenți 50 de evrei din 2022 își propune să arate diversitatea națiunii evreiești. Astfel se dorește evidențierea unor oameni din diverse sfere ale vieții publice, fie că este vorba despre sfera guvernamentală, artă, medicină, literatură și știință.

„The Jerusalem Post este mândru să prezinte lista celor mai influenți 50 de evrei din 2022. Mulți oameni influențează lumea în care trăim și au un impact asupra vieții noastre de zi cu zi. În acest an, ne-am străduit să creăm o listă care să prezinte diversitatea națiunii evreiești, evidențiind în același timp oameni din toate domeniile – guvern, artă, medicină, literatură și știință”, se arată în prezentarea făcută de publicația The Jerusalem Post.

Sursa foto: Twitter

Zelenski bate obrazul Israelului pentru refuzul de a susține Ucraina

În acest context, după anunțul făcut de publicația The Jerusalem Post, preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat şocat că Israelul nu dorește să ofere sisteme de apărare antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti. El a dat un interviu unor jurnaliști francezi, după cum informează Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut sprijin de la Israel la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a cerut sistemul Domul de Fier (Iron Dome), folosit pentru a intercepta rachetele trase de militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt în stare de şoc pentru că nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”, a spus el.

Comentariile sale au avut un ton mai puternic decât cele pe care le-a făcut în luna martie, când a reproşat Israelului reticenţa de a trimite arme. La acea vreme, Israelul nu a avut o poziţie angajantă, spunând că va ajuta Ucraina cât poate de mult. Israelul, care a condamnat invazia rusă în Ucraina, este atent să nu tensioneze relaţiile cu Moscova. Aceasta deoarece Rusia este un pol de putere important în Siria vecină, unde forţele israeliene atacă frecvent miliţiile pro-iraniene.