Evenimentul Zilei > Politica > DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase s-a întâlnit cu evrei influenți din America! Culisele întâlnirii de trei zile
DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase s-a întâlnit cu evrei influenți din America! Culisele întâlnirii de trei zile

DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase s-a întâlnit cu evrei influenți din America! Culisele întâlnirii de trei zile

Vicepreședintele PSD Gabriel Vlase, propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru șefia spionajului extern, a petrecut sfârșitul săptămânii trecute în Tel Aviv și Ierusalim, în compania unui cerc influent de evrei americani care l-au decorat pe Iohannis pentru că este „lumina popoarelor”.

Gabriel Vlase a decolat vinerea trecută, pe 8 iunie, la ora 10.50, de pe aeroportul international Henry Coandă din București, cu destinația Tel Aviv (Israel).

S-a întors în România luni, pe 11 iunie, la ora 13.55.

Azi, șeful statului l-a propus pe Vlase, vicepreședinte PSD, pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe.

Varianta oficială este că Vlase a fost invitat să participe la Forumul Global al Comitetului Evreiesc American (AJC), eveniment programat să se desfășoare începând de duminică, 10 martie și până miercuri, 13 iunie.

De ce s-a dus Vlase în Israel cu două zile mai devreme și a plecat când a început evenimentul la care trebuia să ajungă?

A participat la „acțiuni prin care sunt marcați cei 70 de ani de la înființarea Statului Israel”, spune Camera Deputaților.

Scrisoarea prin care Vlase a fost invitat în Israel a fost trimisă din Washington de directorul pe afaceri externe al organizației evreilor din SUA, Rabbi Andrew Baker.

Acesta i-a scris PSD-istului că evenimentul la care îl invită este unul special pentru evreii americani, fiind prima lor întâlnire de acest fel în Ierusalim. Rabbi Andrew Baker îi spune lui Vlase, în scrisoare, că va aprecia dacă „prieteni ca tine” („friends like you”, n.red.) vor ajunge la întâlnire. Directorul organizației îi mai spune lui Vlase că evenimentul va avea o paletă largă de activități „speciale” pe lângă Forumul propriu-zis.

De 11 ani, vicepreședintele PSD Gabriel Vlase conduce, în calitate de președinte, Grupul parlamentar al României de prietenie cu statul Israel.

De asemenea, între 2012 și 2016 a condus Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Între 2008 și 2012, Vlase a fost președintele comisiei parlamentare de control a activității SIE.

L-au decorat pe Iohannis cu „lumina popoarelor

Comitetul Evreiesc American (AJC) i-a oferit preşedintelui României, Klaus Iohannis, în iunie 2017, distincția  „Lumina popoarelor”. „Preşedintele Iohannis exemplifică ce înseamnă să fii o Lumină a popoarelor”, a declarat directorul executiv al organizației, David Harris.

„Lumina popoarelor” este cea mai înaltă distincţie conferită de organizația evreilor americani liderilor de pe plan global. Ea a mai fost acordată cancelarului german Angela Merkel, preşedintelui francez Nicolas Sarkozy și preşedintelui american Bill Clinton.