Cum a ajuns Vlase preferatul Cotroceniului pentru spionajul extern

Cum a ajuns Vlase preferatul Cotroceniului pentru spionajul extern

Preşedintele Klaus Iohannis a povestit, marți, de ce l-a propus pe vicepreședintele PSD Gabriel Vlase la șefia spionajului extern.

Întrebat cum a ajuns la decizia de a-l nominaliza pe Vlase pentru funcția de director SIE, Iohannis a răspuns:

„Printr-o analiză atentă. Am analizat candidaţii posibili (...) ţinând cont de experienţă, de expertiză, de pregătire. După finalizarea analizei l-am invitat pe domnul Vlase. I-am spus că analiza a condus la această oportunitate pentru domnia sa şi i-am propus nominalizarea. A acceptat-o şi în această fază suntem acum”

Șeful statului a spus că nu a discutat cu cei din PSD cu privire la preluarea conducerii SIE. „A fost fix propunerea mea. N-am avut niciun fel de discuţie cu PSD pe această temă", a mai spus Iohannis. El a subliniat că pe Gabriel Vlase îl recomandă pentru şefia SIE experienţa şi pregătirea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între 2008 și 2012, Vlase a fost președintele comisiei parlamentare de control a activității SIE

L-a informat pe Dragnea

Vlase a declarat luni că înainte de a merge la Cotroceni l-a informat pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu această propunere.

„Am vorbit şi cu preşedintele partidului, l-am anunţat înainte de a merge la preşedintele Iohannis, hârtia este la Parlament, sunt proceduri parlamentare. Când vor hotărî cei doi preşedinţi ai Camerelor, va intra în dezbatere", a spus social-democratul.

PSD nu are altă variantă

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a declarat luni că este posibil ca săptămâna viitoare să fie numit şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), adăugând că din câte știe el, nu este luată în calcul o altă variantă pentru această funcţie în afară de Gabriel Vlase. „Nu văd în momentul ăsta vreun motiv pentru care Vlase să nu ajungă şef la SIE”, a spus el.  Secretarul general al PSD a adăugat că o discuţie despre această nominalizare între Liviu Dragnea şi Gabriel Vlase "a avut loc cu mult mai multă vreme în urmă, cu mai bine de un an şi jumătate, atunci când trebuia nominalizat cineva pentru funcţia de şef la SIE şi preşedintele nu a făcut-o".

Tăriceanu, mulțumit

Liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că Vlase „are experienţa necesară" să conducă SIE. „Îl cunoaştem, e colegul nostru. E vicepreşedinte PSD al Camerei Deputaţilor. Am lucrat cu el în ultima perioadă la proiectul de lege referitor la statutul Casei Regale (...) E un om care mi-a făcut o impresie foarte bună şi cred că ar fi potrivit (...) Eu cel puţin n-am niciun fel de rezerve şi (...) n-am nicio rezervă cu privire la loialitatea lui", a afirmat acesta.