Documentul a fost publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al Kremlinului. Potrivit Constituţiei, doar preşedintele poate declara starea de urgenţă, după ce primeşte acceptul Consiliului Federaţiei (camera superioară a Parlamentului).

Guvernul rus va putea coordona activitatea unui sistem unificat de prevenire şi de răspuns la situaţia care a necesitat instituirea stării de urgenţă. De asemenea, executivul va avea dreptul să restricţioneze comerţul cu echipamente medicale, să introducă o procedură specială pentru înregistrarea şi circulaţia medicamentelor şi a echipamentelor medicale destinate prevenirii şi tratării bolilor care prezintă un pericol pentru societate, în condiţiile stării de urgenţă. Legea permite de asemenea guvernului să stabilească noi achiziţii de la un singur furnizor în 2020.

De asemenea, cabinetul va avea dreptul să restricționeze comerțul cu dispozitive medicale, să introducă o procedură specială pentru înregistrarea și circulația medicamentelor și a dispozitivelor medicale destinate utilizării în operații militare, de urgență, pentru prevenirea și tratarea bolilor care prezintă un pericol pentru alții.

Documentul permite modificarea termenilor contractului în caz de circumstanţe independente de părţile contractante în funcţie de răspândirea epidemiei de coronavirus. În plus, cabinetului i se oferă posibilitatea de a introduce moratoriu la procedurile de faliment, informează ria.ru.