Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin, lovitură teribilă pentru Germania! Decizia care îi pune la pământ pe nemţi. Robinetul la gaze, aproape închis
Vladimir Putin, lovitură teribilă pentru Germania! Decizia care îi pune la pământ pe nemţi. Robinetul la gaze, aproape închis

Vladimir Putin, lovitură teribilă pentru Germania! Decizia care îi pune la pământ pe nemţi. Robinetul la gaze, aproape închis

Planul Germaniei de a se elibera de influența rusă a primit o lovitură majoră, deoarece fluxurile de gaze rusești către țară au scăzut brusc. Master Planul lui Scholz se întoarce împotriva lui, deoarece Vladimir Putin nu uită şi nu iartă atunci când cineva i se opune, iar cetățenii europeni au de suferit.

Președintele rus Vladimir Putin a închis practic robinetele fluxului de gaz către Germania prin conducta Yamal Europe, potrivit cifrelor oficiale. Datele operatorului reţelei Gascade au arătat că fluxurile de gaze rusești către vest, prin conducta Yamal-Europa către Germania , din Polonia, au scăzut brusc joi.

Acest lucru vine în momentul în care guvernul lui Scholz a dezvăluit un plan ambițios săptămâna aceasta pentru a obține toată energia din surse regenerabile până în 2035, cu 15 ani înaintea planului anterior. Aceste proiecte ar putea duce la generarea a aproximativ 340 de gigawați de energie curată anual până în 2030, ceea ce ar acoperi aproximativ 80% din necesarul de energie electrică a Germaniei înainte de a atinge 100% în 2035.

Putin strică toate socotelile Germaniei

Acest lucru vine după ce Scholz a refuzat să certifice conducta rusă Nord Stream 2 după invazia Ucrainei de către Putin săptămâna trecută. Conducta, care făcea parte dintr-un acord încheiat între Vladimir Putin și fostul cancelar Angela Merkel, ar fi trimis gaz rusesc în Germania, ocolind Ucraina și Polonia pe ruta sa prin Marea Baltică.

Dar, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, Germania, care avea planuri ambițioase de a deveni independentă din punct de vedere energetic, în prezent, împreună cu restul continentului, depinde în mare măsură de gazul rusesc.

Europa se bazează pe Rusia pentru 40% din aprovizionarea cu gaz, peste 10% provenind direct prin Ucraina

Națiunile occidentale au emis sancțiuni ample pentru a pedepsi economia Rusiei pe fondul invaziei ucrainene și pentru a descuraja continuarea conflictelor, dar liderii europeni au fost reticenți în ceea ce privește gazul și petrolul rusesc direct din cauza dependenței continentului de Putin. Mai mult, există îngrijorări că Putin ar putea reduce gazul către Europa pe fondul „invaziei pe scară largă” a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile dintre Kremlin și Occident cresc.

Potrivit datelor Gascade, livrările de gaz au scăzut la doar 598.712 kilowați-oră (kWh/h) joi dimineață, ceea ce reprezintă o scădere bruscă față de cele 17,5 milioane kWh/h înregistrate anterior.

Germania ar mai avea gaze doar pentru ŞASE săptămâni

Datele operatorului au mai constatat că ofertele preliminare de 6,4 milioane kWh/h pentru următoarele 24 de ore pentru livrările spre vest, au ajuns  sub 5 milioane kWh/h. Împărtășind o hartă care arată rezervele de gaze ale Europei, profesorul Vitor Constâncio a avertizat pe Twitter că rezervele de gaze ale Germaniei sunt „surprinzător de scăzute”. Harta arăta că Germania ar avea suficientă energie doar pentru șase săptămâni dacă Rusia ar opri complet fluxul de gaz, scrie Express.