Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin instigă împotriva Occidentului: „Multiplică în mod deliberat haosul”
Vladimir Putin instigă împotriva Occidentului: „Multiplică în mod deliberat haosul”

Vladimir Putin instigă împotriva Occidentului: „Multiplică în mod deliberat haosul”

Vladimir Putin dă vina pe Occident pentru războiul din Ucraina și spune că dorința acestuia de a-și menține dominația pe scena mondială reprezintă un potențial risc de conflict. Rusia s-a opus extinderii UE și NATO în estul Europei, în statele care, în trecut, s-au aflat sub influența Moscovei. Mai mult, zilele acestea, el s-a comparat cu Petru cel Mare și a spus că obiectivul său este refacerea imperiului acestuia.

Vladimir Putin susține că dorința Occidentului de a-și menține dominația pe scena mondială este cauza creșterii riscurilor unor potențiale conflicte. Încă de la începutul războiului din Ucraina, el a învinovățit Occidentul, în special NATO și Statele Unite pentru că nu cedează în fața pretențiilor Moscovei.

„Potențialul de conflict în lume este în creștere și aceasta este o consecință directă a încercărilor elitelor occidentale de a-și păstra dominația politică, financiară, militară și ideologică prin orice mijloace”, a declarat Putin.

Dictatorul de la Kremlin a făcut aceste declarații într-o înregistrare video care a fost transmisă participanților la un summit al miniștrilor apărării din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai și al unui grup de țări ex-sovietice.

„Ei multiplică în mod deliberat haosul și agravează situația internațională”, a mai spus Vladimir Putin.

Putin a acuzat, de asemenea, Occidentul că „exploatează” Ucraina și că folosește populația sa drept „carne de tun”.

Putin își dorește refacerea marelui imperiu rus

Înainte de invazia în Ucraina, Vladimir Putin a cerut ca NATO să se retragă din estul Europei, pe granițele dinainte de 1997. Având în vedere intențiile sale expansioniste, o asemenea retragere ar echivala cu revenirea sub influența Rusiei a tuturor state foste comuniste, dar și a celor din spațiul fost-sovietic.

De altfel, în ultimii ani, Rusia a susținut că se simte amenințată de extinderea NATO, deși Moscova a fost cea care și-a agresat vecinii și nu numai. A făcut-o în 2008, când a atacat Georgia, în 2014, când a atacat Ucraina, a ocupat peninsula Crimeea și a întreținut conflictul din Donbas, iar ultima oară în 2022, pe 24 februarie când a invadat Ucraina pentru a doua oară.

În urmă cu câteva zile, el s-a comparat cu țarul Petru cel Mare, unul dintre idolii săi, și a spus că Rusia controlează acum Marea Azov. Mai mult, a spus că scopul său este să refacă imperiul lui Petru cel Mare, și să preia teritoriile care au făcut parte din acesta. Potrivit ISW, prin această declarație, „Putin condiționează publicul intern rus să se aștepte la un război prelungit, măcinat în Ucraina, care continuă să caute cucerirea unui teritoriu ucrainean suplimentar”.

Rusia s-a implicat direct în alte zone de conflict, precum Siria, dar și în mai multe state africane. Aici a acționat atât prin armata regulată cât și prin mercenarii din grupul Wagner, înființat și finanțat de oligarhul Evgheni Prigojin, transmite Sky News.