Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin îi furnizează instrumente de război lui Lukașenko. „Sunt cele mai importante arme de apărare aeriană”
Vladimir Putin îi furnizează instrumente de război lui Lukașenko. „Sunt cele mai importante arme de apărare aeriană”

Vladimir Putin îi furnizează instrumente de război lui Lukașenko. „Sunt cele mai importante arme de apărare aeriană”

Belarus va beneficia, în viitorul apropiat, de ajutorul Rusiei în ceea ce privește echipamentul militar, a anunțat, miercuri, președintele Aleksandr Lukaşenko, relatează Reuters.

Rusia va furniza cantități mari de echipament militar pentru Belarus. Liderii celor două state nu au vorbit despre costurile pe care le implică armele în cauză, însă este vorba despre „cele mai importante arme de apărare aeriană”. Printre acestea se numără și avioane și elicoptere, potrivit sursei citate.

Vladimir Putin sare în ajutorul lui Lukaşenko. „Sunt cele mai importante arme de apărare aeriană”

Moscova își propune să sprijine solid Belarusul, sunt de părere mai mulți analiști care transmit că achizițiile militare în cauză susțin implicarea lui Vladimir Putin în acest sens, în contextul ultimelor proteste cu care se confruntă Aleksandr Lukaşenko.

„Rusia ne va furniza în viitorul apropiat – nu voi spune câţi bani – zeci de avioane, zeci de elicoptere, cele mai importante arme de apărare aeriană”, a declarat Aleksandr Lukașenko. „Poate chiar sisteme S-400 (rachete sol-aer). Avem foarte mare nevoie de ele, aşa cum am spus în trecut”, a mai precizat președintele bielorus.

Rusia și Belarus pregătesc exerciții militare comune

Decizia lui Vladimir Putin a fost luată după ce mai mulți lideri din Occident au criticat regimul lui Lukașenko, care s-a ales cu sancțiuni din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii.

În luna septembrie, forțele armate ruse și belaruse urmează să susțină mai multe exerciții militare comune. În anul 2020, militari ruși, bieloruși dar și sârbi au efectuat în Belarus astfel de manevre militare. Președintele Aleksandr Lukașenko urmează să se deplaseze în Rusia pe 9 septembrie pentru a discuta cu președintele Vladimir Putin.

Potrivit experților, Aleksandr Lukașenko amenință cu războiul, încercând să ascundă problemele acute cu care se confruntă societatea pe plan intern. „Cu țările cu care colaborăm în domeniul creării de arme – și mă refer, între altele, la Rusia, Republica Populară Chineză, Turcia – avem relații bune, de aceea să sperăm că aceste amenințări cu sancțiunile nu vor influența într-atât complexul militaro-industrial al țării noastre”, s-a exprimat Lukașenko.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: