Americanii iau în calcul un atac pentru recuperarea echipamentelor militare din Afganistan. Mii de arme și vehicule au căzut în mâinile talibanilor
- Ionel Sclavone
- 20 august 2021, 15:12
Reprezentanții armatei americane iau în calcul un nou conflict cu talibanii pentru recuperarea echipamentelor militare donate trupelor afgane.
Mai multe echipamente militare, între care, vehicule, arme de foc, drone militare și chiar elicoptere de luptă au picat în mâinile luptătorilor talibani. Aceasta după ce trupele afgane le-au abandonat, în retragerea lor dezordonată, ca urmare a preluării controlului de către insurgenții musulmani.
„Tot ceea ce nu a fost distrus aparţine acum talibanilor”, a declarat un oficial american în condiţii de anonimat.
Conform unui oficial, deşi nu există informații definitive, se pare că talibanii ar controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvee din Statele Unite. De asemenea, ei ar deține până la 40 de elicoptere de luptă şi drone militare ScanEagle, abandonate în Afganistan.
Între 2002 şi 2017, Statele Unite au oferit armatei afgane arme, rachete, ochelari de vedere nocturnă şi chiar mici drone pentru colectarea informaţiilor, în valoare de aproximativ 28 de miliarde de dolari. De asemenea, Statele Unite au furnizat forţelor afgane 208 de avioane, potrivit Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA (GAO). Or, în ultima săptămână, multe dintre aeronave au fost folosite de piloţii afgani pentru a scăpa de talibani.
Echipamentele SUA folosite împotriva civililor
Mai mulți reprezentanți ai administrației Statelor Unite și-au exprimat îngrijorarea că armele vor fi folosite împotriva civililor sau vor fi preluate de grupările teroriste, precum Statul Islamic. Mai mult, acestea ar putea ajunge chiar în mâinile unor adversari ai SUA, precum China și Rusia.
Unul dintre scenarii ar fi lansarea unor atacuri aeriene pentru distrugerea echipamentelor mai mari, precum elicopterele. Într-o astfel de ipoteză este luată în calcul, însă, și ostilizarea talibanilor în acest moment când prioritatea Statelor Unite este evacuarea oamenilor.
„Am văzut deja luptători talibani înarmaţi cu arme fabricate de SUA pe care le-au confiscat de la forţele afgane. Acest lucru reprezintă o ameninţare semnificativă pentru Statele Unite şi aliaţii noştri”, a declarat congresmanul republican Michael McCaul pentru Reuters.
Avioane și elicoptere de luptă au ajuns la talibani
Pe de altă parte, unul dintre oficialii americani a spus că între 40 şi 50 de avioane de luptă americane au zburat în Uzbekistan, conduse de piloţii afgani, care au cautat refugiu. Chiar înainte de a prelua puterea la Kabul în weekend, talibanii începuseră o campanie de asasinare a piloţilor.
Alte avioane erau în Statele Unite pentru întreţinere şi vor rămâne acolo. Cele aflaţi în drum spre forţele afgane vor fi folosite în schimb de armata SUA pentru a ajuta la evacuarea din Kabul.
Generalul Joseph Votel, în retragere, care a supravegheat operaţiunile militare americane în Afganistan în calitate de şef al Comandamentului central al SUA din 2016 până în 2019, a declarat că majoritatea componentelor hardware de ultimă generaţie capturate de talibani, inclusiv aeronavele, nu sunt echipate cu tehnologie sensibilă din SUA.
„În unele cazuri, unele dintre acestea vor semăna mai degrabă cu trofee”, a spus Votel.
Armele mici sunt mult mai periculoase în mâinile talibanilor
Îngrijorarea există pentru unele dintre armele şi echipamentele mai uşor de utilizat, cum ar fi ochelarii de vedere nocturnă. Din 2003, Statele Unite au furnizat forţelor afgane cel puţin 600.000 de arme de infanterie, inclusiv puşti de asalt M16, 162.000 de echipamente de comunicaţii şi 16.000 de dispozitive pentru ochelari de vedere nocturnă.
„Capacitatea de a opera noaptea va putea cu adevărat să schimbe jocul”, a declarat pentru Reuters un consilier al Congresului.
Aceste arme mici, cum ar fi mitraliere, mortiere, precum şi piese de artilerie, inclusiv obuziere, ar putea oferi talibanilor un avantaj împotriva rezistenței care ar putea să apară în regiuni cu istoric anti-taliban, precum Valea Panjshir, la nord-est de Kabul.
Andrew Small, expert în politică externă chineză la German Marshall Fund din Statele Unite, a declarat că talibanii ar putea acorda Beijingului accesul la orice armă americană.
Situaţia din Afganistan artă, conform experților că Statele Unite au nevoie de un mod mai bun de a monitoriza echipamentele pe care le oferă aliaţilor. S-ar fi putut face mult mai mult pentru a se asigura că bunurile furnizate forţelor afgane nu ajung în mâna inamicilor.