Evenimentul Zilei > Actualitate > Exercițiu de anvergură al forțelor aliate în România. Vor fi mobilizați 15.000 de militari
Exercițiu de anvergură al forțelor aliate în România. Vor fi mobilizați 15.000 de militari

Exercițiu de anvergură al forțelor aliate în România. Vor fi mobilizați 15.000 de militari

Un număr impresionant de militari români, aliati și parteneri va participa, în perioada mai-iunie, la o serie de exerciții sub egida forțelor aliate.

Ministerul Apărării anunță, sâmbătă, că aproximativ 15.000 de militari români, aliați și parteneri vor participa, în perioada mai-iunie, la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX desfășurate pe teritoriul național, care integrează secvențe de instruire în comun, în context aliat.

Potrivit unui comunicat al MApN citat de Agerpres, exercițiile vor fi precedate de etapa de afluire și dislocare a forțelor în zonele de antrenament, în lunile aprilie și mai. Va urmat faza defluirii, din luna iunie.

120 de militari britanici au sosit în România

Primele efective și echipamente militare care au sosit în România, în perioada 12-17 aprilie, sunt formate din 120 de militari britanici și 55 de vehicule din dotarea acestora. Coloanele militare, însoțite de echipaje de poliție militară, se vor deplasa la sediul Brigăzii 1 Mecanizate din București, pe 17 aprilie.

Ulterior, în data de 20 aprilie, militarii se vor deplasa la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde vor începe procesul de instrucție, în cooperare cu structuri ale Forțelor Terestre Române.

MApN: Exercițiul confirmă încrederea NATO în sprijinul României

„DACIA 21 LIVEX confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor aliate și partenere de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărei potențiale amenințări la adresa securității naționale. De asemenea, DACIA 21 LIVEX verifică modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru forțele și echipamentele militare care tranzitează teritoriul național”, a transmis MApN în comunicatul său.

Peste 2.400 de militari din 8 state, 18 nave de luptă şi 10 aparate de zbor au participat, în perioada 19-29 martie, la „Sea Shield 21” – cel mai mare şi complex exerciţiu multinaţional NATO organizat şi condus de Forţele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre. „Sea Shield 21 a urmărit dezvoltarea interoperabilităţii forţelor aliate în toate mediile de luptă – maritim, submarin, terestru şi aerian.  La exerciţiu au participat două dintre cele mai puternice nave maritime de luptă americane.

Sursa foto: gov.ro

Citește și România cere ajutor NATO împotriva Rusiei. În 2021 Ucraina a pierdut 20 de militari în confruntarea cu Rusia

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.